U tri godine s liste prvenstva dodijeljeno 45 stanova

PULA – Na aktualnoj listi prvenstva trenutno se nalaze 122 osobe koje čekaju dodjelu stana s povoljnijom najamninom u vlasništvu Grada. Novi poziv za podnošenje zahtjeva za utvrđivanje liste kandidata očekuje se početkom ožujka, a ona će vrijediti do lipnja ove godine. Od 2003. pet je osoba izbrisano s liste jer više ne zadovoljavaju kriterije potrebne za ostanak na njoj.

Da bi se netko našao na gradskoj listi prvenstva, dužan je Gradu dostaviti podatke o dužini prebivališta na području Pule, prikaz svog imovinskog i socijalnog te zdravstvenog statusa, kao i podatke o broju članova domaćinstva. Od 2003. Grad je dodijelio ukupno 45 stanova, no najveći broj, njih 24, dodijeljen je budućim stanarima u Dolinki. Pročelnik gradskog Odjela za prostorno uređenje Vladimir Žmak veli da se svi stanovi dodjeljuju prema ranije utvrđenom redoslijedu, a ugovori o najmu podliježu reviziji najmanje jednom u pet godina. Tako se, naime, provjerava udovoljava li najmoprimac i dalje uvjetima iz odluke o davanju stanova u najam. Svi stanovi koji se grade u Dolinki dodijeljeni su temeljem odluka Gradskog poglavarstva, sukladno redoslijedu na listi i broju članova domaćinstva. Kao i u ostalim dodijeljenim stanovima, visina najamnine u dvije zgrade u Dolinki iznosit će 0,5 eura po četvornom metru. Kao što smo već izvijestili, gradnja stanova u Dolinki počela je sredinom prošle godine, a prvi stanari trebali bi useliti u svibnju. Na tom će dijelu biti izgrađena ukupno 24 stana površine između 32 i 75 četvornih metara, iz čega slijedi da će najmoprimci za najmanji stan mjesečno trebati izdvajati svega 16 eura, dok će najamnina za najveći mjesečno iznositi 37,5 eura.

Stanovi u Dolinki izgrađeni su sredstvima koja je Grad prihodovao od prodaje stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo. Grad već 13 godina na svoj račun dobiva novac od otkupa društvenih stanova, a tada je počela i primjena Zakona o prodaji društvenih stanova. U Puli je takvih stanova mnogo, gotovo da nema četvrti u kojima se unutar stambenih zgrada oni još ne otplaćuju. Od stupanja na snagu spomenutog zakona u otkup je ušlo 5.836 stanova, a do danas je u cijelosti otplaćeno njih 2.820. Podsjetimo na zakonsku obvezu prema kojoj Grad sav prihod koji dobije od otplate treba iskoristiti namjenski, odnosno za kupnju ili gradnju novih stanova koji bi se »rezervirali« za osobe lošijeg materijalnog statusa. Svi oni koji još otkupljuju stanove u kojima su prije 1992. imali stanarsko pravo, to čine po istoj cijeni koja je u ono doba utvrđena kupoprodajnim ugovorom. Pogledamo li koliko je novca od otkupa stanova u posljednjih sedam godina sjelo na račun Grada i koliko je uloženo za gradnju ili kupnju novih stanova, jasno je da je Grad od 1998. od prodaje stanova zaradio više od 50 milijuna kuna, a samo do 31. svibnja prošle godine od otkupa društvenih stanova na račun su sjela više od tri milijuna kuna. Također, u posljednjih sedam godina Grad je za gradnju i kupnju stanova za osobe s gradske liste prioriteta uložio nešto više od 20 milijuna kuna.

Iz toga je jasno da je Grad reinvestirao manje od polovice utrženog te da pozamašni iznos neiskorištenog novca još stoji na gradskom računu. Pročelnica gradskog Odjela za gospodarstvo Vera Radolović veli da će se prikupljena sredstva, koja nisu utrošena, iskoristiti za gradnju i kupnju stanova prema utvrđenim programima. Samo prošle godine Grad je od prodaje stanova na kojima postoji stanarsko pravo uspio naplatiti više od šest milijuna kuna, dok su u istoj godini za izgradnju i kupnju stanova potrošena 4,4 milijuna. Od toga je 4,1 milijun utrošen za izgradnju stanova u naselju Dolinka, a za kupnju jednog stana u Mutilskoj ulici nešto više od 300 tisuća kuna. Ostaje nejasno zašto na listi prioriteta čeka stotinjak građana, a Grad puževim koracima godišnje ulaže utrženi novac. Samo je lani na gradskom računu ostalo neiskorišteno više od milijun i pol kuna!?. D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ Izvor: Glas istre www.glasistre.hr

]]>