U Tvrđi se otvara Arheološki muzej

OSIJEK – Uz Muzej Slavonije, u Osijeku je namjera otvoriti i Arheološki muzej, a s cijelom je inicijativom upoznat i gradonačelnik Anto Đapić, koji ocjenjuje da će osnivanje ovakve ustanove u gradu pridonijeti kulturnom životu grada, građana i posjetitelja Osijeka.

S Ministarstvom kulture pregovaramo o otvaranju Arheološkog muzeja u Osijeku. Muzej će biti smješten u zgradu Glavne straže u Tvrđi, koju će Ministarstvo obnoviti, pripremiti izložbeni prostor i preuzeti na sebe daljnje održavanje muzeja. Prije toga, međutim, predstoji nam veliki posao, a to je rješavanje smještaja za deset ili dvanaest obitelji koje sada žive u toj zgradi. Time bi napravili velik dio posla u Tvrđi – najavio je gradonačelnik Đapić. Temelj za realizaciju te ideje postavila je Vlada RH koja je 28. travnja ove godine donijela Uredbu o osnivanju muzeja u kojoj su definirani početni koraci. Naime, Vlada će imenovati privremenog ravnatelja koji će biti dužan obaviti pripreme za početak rada Muzeja, nakon čega će biti imenovan ravnatelj na temelju Zakona o muzejima. No, sa zgradom Glavne straže postoji još jedan problem osim stanara.

Naime, ta je zgrada na Trgu Svetog Trojstva 2 vlasništvo Ministarstva obrane, koje se (do sada) nije željelo odreći vlasništva, čime su sva dosadašnja nastojanja da je se uredi i dovede svrsi značajnijoj od stanovanja u njoj pala u vodu. No, čini se, Tvrđa će nakon godina i godina praznih priča o izmještanju stanara i pretvaranja barokne jezgre u mjesto obrazovanja, kulture i zabave konačno krenuti u smjeru koji je najbolji – smjeru očuvanja tradicije i posebnosti. Autor: E.SOUDIL Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>