Ubijanje Premanture i Kamenjaka

Premantura – Oni koji dugo nisu bili u predjelu iznad autokampa Stupice vjerojatno će biti šokirani gradnjom koja se tamo ovih dana odvija.

S obzirom na to da ovlaštene institucije Istarske županije nisu voljne ili sposobne primjereno sankcionirati katastrofalno upravljanje prostorom na području Brig – Rupine u Premanturi, građevinska aktivnost se nakon kratkog predaha ponovo zahuktala. Nakon što su uvidjeli da tvrtka Runjačica unatoč očitom kriminalu na tom području ostvaruje vrhunske zarade bez većih pravosudnih problema, apartmanskom poslu su se pridružili i drugi vješti igrači lokalne i međunarodne špekulantske scene. Oni koji dugo nisu bili u predjelu iznad autokampa Stupice vjerojatno će biti šokirani gradnjom koja se tamo ovih dana odvija. Radi se o beskrupuloznom uništavanju prostora na samom rubu zaštićenog parka prirode Kamenjak i dodatnom nepovratnom pretvaranju mediteranskog sela u ružnu betonsku spavaonicu. Glas Istre je u posjedu vrlo zanimljivog ugovora između Aleksandra Sandra Mezulića u ime tvrtke Runjačica i tvrtke Beta Marina, koju je prilikom potpisivanja u listopadu prošle godine zastupao Nikica Bilić iz Pješčane Uvale. Uvidom u internet stranice doznali smo da se tvrtka Beta Marina bavi dizajniranjem jahti i sličnih brodova.

Ugovor koji je ta tvrtka potpisala sa Sandrom Mezulićem zanimljiv je jer njegova Runjačica dozvoljava momentalni zemljišno-knjižni upis dok je plaćanje odgođeno sve do 31. prosinca 2008. godine. Još je zanimljivija cijena od 40 eura za svaki od 7.641 četvornog metra urbaniziranog zemljišta u Premanturi. Budući da se cijene zemlje na tom području kreću od 150 do 250 eura Nikicu Bilića smo zamolili da nam komentira dobar posao koji je napravio sa Sandrom Mezulićem. – Ovih dana sam jako zauzet tako da se možemo čuti sljedeći tjedan, izjavio nam je diplomirani inženjer brodarstva Nikica Bilić, ne želeći razgovarati ni o svojim razvojnim planovima u Premanturi. Na internet stranicama tvrtke Beta Marina zasad se nigdje ne spominje bilo kakva aktivnost vezana za dodatnu apartmanizaciju Premanture, ali nemojmo se začuditi ako i brodari uskoro krenu u ovaj unosni biznis. Nakon što su u Banjolama izgradili najružniji turistički objekt na obje obale Jadrana, Sergio Dalle Nogare i njegova tvrtka Marina Ibacom sada su se »nameračili« na Premanturu. Prema podacima iz nama dostupnih ugovora vidljivo je da je ta tvrtka u dva navrata od privatnih osoba sredinom 2002. godine kupila 1.650 četvornih metara zemljišta na kojima se trenutno podižu dvije, poput banjolskog mastodonta ružne, apartmanske grdosije na samom ulazu u Kamenjak.

Na susjednoj parceli megaapartmanski objekt planira izraelska tvrtka Atia Projekt d.o.o. sa sjedištem na adresi Hotel Histria 17 (!?). Vlasnik i jedini član uprave je Izraelac Atia Shalom, koji je nedavno kod Erste & Steiermärkische banke Rijeka podigao kredit u visini od 543 tisuće eura s namjerom da pored investicije Marine Ibacom sagradi višestambeni apartmanski objekt. U tom vrlo atraktivnom području s pogledom na poluotok Kamenjak i kvarnerske otoke nalaze se i normalne obiteljske rezidencijalne kuće koje izgradnjom apartmanskih grdosija iz dana u dan gube na cijeni. Ipak, najgore tek slijedi. Budući da Sandro Mezulić još uvijek ima u vlasništvu veliki dio okolnih parcela, može se pretpostaviti da za apartmanizaciju u Premanturi tek dolaze najbolji dani. Uostalom, Mezulićev bliski kompanjon Vladimir Periša vratio se na vlast. Dražen MAJIĆ Snimio Branislav DANEVSKI Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Garaže – gradimo.hr

]]>