Ubrzajte izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola!

LABIN – Predsjednik Uprave tvrtke Pewa iz Raše Vojko Baznik, jedan od najuspješnijih poduzetnika Labinšćine, prije nekoliko dana uputio je dopis ministru gospodarstva, rada i poduzetništva Branku Vukeliću kojim izražava nezadovoljstvo sporošću administracije u izdavanju potrebnih dokumenata za pokretanje posla u novoj poduzetničkoj zoni Vinež.

U pismu, poslanom i na druge adrese, upoznaje Vukelića s činjenicom da je u budućoj poduzetničkoj zoni na javnom natječaju početkom ove godine kupio blizu 11 tisuća četvornih metara zemljišta na kojem planira izgraditi poslovne hale na površini od četiri tisuća kvadrata. »U njih će se, kada budu gotove, preseliti proizvodnja alatnih strojeva za izvoz, skladišta i uprava, za što sada plaća najam na tri mjesta na području Grada Labina te općina Raše i Svete Nedelje. U Pewi su zaposlena 44 radnika, preseljenjem u Vinež zaposlenost će se povećati za 50 posto, a prema našem planu to se trebalo dogoditi u jesen iduće godine«, piše Baznik ministru za gospodarstvo. Međutim, zbog problema s administracijom sumnja da će tako zaista i biti, pa ocjenjuje da zasad poduzetnička zona u Vinežu to zapravo i nije. Ovaj poduzetnik svoj stav temelji na dosadašnjim negativnim iskustvima odgovornih osoba u administraciji koje naziva inertnima ili neprofesionalnima. Dok je Pewa dosad ispunjavala sve obveze prema Gradu, na kupoprodajni je ugovor čekao tri mjeseca, a od nadležne državne službe lokacijsku dozvolu čeka više od tri mjeseca, a još nema naznaka kada će je dobiti. Nakon toga ista neizvjesnost ponovit će se oko dobivanja građevinske dozvole, pa se u ovom slučaju neće ispuniti poticajna uloga poduzetničke zone Vinež, čije otvaranje financijski pored Grada Labina podupiru Županija i Ministarstvo gospodarstva.

Zbog kašnjenja administracije neće biti novih radnih mjesta, bez posla će ostati građevinska operativa, Pewa neće moći racionalizirati poslovanje, neće biti ni povećanog izvoza. Djelomično može biti zadovoljna tek lokalna zajednica zbog prihoda koje će i dalje ostvarivati od najma prostora ili uređenog prostora, navodi Baznik u opširnom pismu. Da ovaj put nije isti za sve, odnosno da za nekoga može biti i osjetno kraći, Baznik ilustrira primjerom poduzeća Benetton, koje je 15. lipnja s Gradom sklopilo ugovor o kupnji zemljišta u novom dijelu Poduzetničke zone Vinež, da bi u roku od dva mjeseca dobilo građevinsku dozvolu! A devet lokalnih poduzeća, koja su kupila zemljište tri mjeseca ranije, još su daleko i od lokacijske i građevinske dozvole. »A dok mi čekamo, čeka i razvoj hrvatskog poduzetništva, nezaposleni, izvoz i svi ostali pozitivni učinci do kojih bi došlo kada bi se projektom Poduzetničke zone Vinež/Labin upravljalo brzo i učinkovito«, zaključuje Baznik, pitajući na kraju ministra Vukelića »smijemo li se nadati Vašoj pomoći u rješavanju ovog problema te bržem dobivanju dozvola, prije svega lokacijske i građevinske dozvole«. I dok Baznik vjeruje u spremnost ministra da ukloni administrativne barijere za brži rast i veću konkurentnost hrvatskoga gospodarstva, Renatu Zulijani, voditeljicu labinske ispostave Ureda za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove, graditeljstvo i geodetske poslove, zamolili smo da nam kaže zbog čega Pewa čeka više od tri mjeseca na lokacijsku dozvolu.

Odgovorivši da nije nadležna za davanje takvih odgovora, odnosno za komuniciranje s novinarima, rekla nam je tek da je u tijeku prikupljanje svih suglasnosti, koje se moraju dobiti unutar mjesec dana. Nakon toga slijedi očevid na terenu i traženje suglasnosti od vlasnika susjednih parcela koje se dodiruju s Poduzetničkom zonom. Odbijajući bilo što reći o slučaju Pewe, spomenula je da imaju mnogo posla i da je nedavno dobila još dva mlada suradnika. Na isto pitanje nije htjela odgovoriti ni Anamarija Lukšić, pročelnica Gradskog odjela za gospodarenje prostorom, rekavši da građevinske dozvole nisu u njenoj nadležnosti, već Renate Zulijani, odnosno njenog ureda. Gradonačelnik Bruno Hrvatin složio se da se za građevinske dozvole predugo čeka i da se uvjerio da je taj put u Malom Lošinju mnogo kraći, ali da su tamo bolje ekipirani. Nakon svega ostaje i dalje visjeti u zraku pitanje zbog čega i svi drugi poduzetnici ne mogu dobiti građevinsku dozvolu u prihvatljiva dva mjeseca, što je slučaj s Benettonom. Dok tako bude, Hrvatska će i dalje biti nezanimljiva za domaće i strane ulagače, što, međutim, nije isprika za čelnike Labina da konačno ustroje Odjel za gospodarstvo, kojemu će uz ostalo, biti glavni zadatak stvaranje povoljnih uvjeta za brži razvoj gospodarstva. A bez toga nezaposlenost i iseljavanje mladih bit će i dalje ključni problemi Labinšćine. Zbog toga ni obraćanje labinskog poduzetnika nadležnom ministru ne bi smjelo ostati bez odjeka. M. MILEVOJ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>