Ugodna klima u uredu: Software indicira, gdje puše

Christoph van Treeck ima vrlo ugodan ured. Okrenut je prema ozelenjenom dvorištu, ima dovoljno svježeg zraka, a dnevna svjetlost se probija kroz prozore.

„Kolegama na drugoj strani zgrade je gore“ misli istraživač software s Tehničkog univerziteta u Muenchenu. Kolegama naime po ljeti sunce nemilosrdno prži urede do nepodnošljivih temperatura. Unatoč klima uređajima se preznojavaju.

Kada bi bilo po van Treecku, mukama njegovih kolega bi vrlo brzo bio kraj. Taj istraživač upravo radi s ostalim naučnicima i proizvodnim partnerima na software-u, kojim bi se mogla proračunati ugodnost radnog prostora. U računalo se unose raspored namještaja i tlocrt prostorije, iz toga program pod nazivom ComfSim posreduje u djelićima sekunde strujanje zraka u prostoriji. gdje puše, gdje je prehladno ili pretoplo,sve se prikazuje na trodimenzionalnom crtežu u različitim bojama.

“Uobičajenim software-ima takvo vizualiziranje traje danima pa i tjednima“, ističe van Treeck. Taj program naučnika iz Muenchena je posebno brz i učinkovit zato što je proračun usavršen preko najjačeg računala u Garchingu. Na uobičajenom računalo koje se nalazi na tržištu morali bi se raditi skraćene verzije trodimenzionalne slike, kako bi se u što kraćem roku dobio rezultat.

U svojoj kranjoj verziji program ne samo da će vidljivim učiniti zrak koji struji, nego će moći detektirati na kojem mjestu se u prostoriji osoba osjeća najugodnije, te kako se najpovoljnije može rasporediti uredski namještaj.

” Kako bi predvidjeli komfor prostora, moramo uzeti u obzir više faktora: koliko odjeće osoba nosi na svom tijelu važno je jednako kao kojom se djelatnošću bavi”, objašnjava van Treeck. Kod normalnog uredskog rada za pisaćim stolom zrak mora u pravilu biti topliji nego kod bavljenja teškim fizičkim radom.

Ti odnosi se u software opisuju matematički. Kao krajnji rezultat se ugoda prostorije ocjenjuje skalom od jedan do sedam. Srednja vrijednost signalizira maksimum ugodnosti:“Naravno da tu postoje individualne razlike, zato se u programu uzimaju u obzir i odstupanja“, kaže van Treeck.

Također se uvijek nalaze i situacije koje većina ljudi smatra neugodnim: primjerice grijalica otraga, sprijeda propuh. Neugodu može izazivati i klimatizirani veliki ured, u kojem je jedan jedini pisaći stol izložen jakom sunčevom zračenju. Naučnici trenutačno testiraju prototip software u prostorijama tvrtke Siemens.

Čim program bude gotov, može se koristiti prilikom projektiranja novog građevinskog objekta ili prilikom razvoja interijera novog automobila.“ Tada se odmah može zaključiti, gdje postaviti pisaći stol a gdje pregradni zid, kako bi se zaposlenici osjećali ugodno“, kaže van Treeck.

„Većina ureda gledano s klimatsko-tehničkog aspekta nije optimalna“ vjeruje Gunter Pueltz iz Minhenskog inženjerskog ureda Mueller BBM. Zato smatra neobično važnom potrebu za novim instrumentima, koji će optimirati utrošak energije i ugodu. „Posebnost ComfSim-programa je u tome što se simulacija može predstaviti optički na licu mjesta. Tako kupci mogu bolje shvatiti gdje se primjerice javljaju problemi s provjetravanjem, te će rado investirati,kako bi iste izbjegli,” nada se Pueltz.

Upravo se kod velikih uredskih prostorija često konfrontiraju akustika i optimalna klima. Kako bi uposlenici unatoč zvučnoj kulisi razumjeli vlastite izgovorene riječi, na strop se postavljaju akustički elementi. Strop uglavnom služi u svrhe hlađenja, koje se reducira preko ugradbenih elemenata. Veliki broj velikoplošnih ureda se jako zagrijava peko akustične zaštite.

Jednako neugodno može biti zimi u uredima u kojima se prozori otvaraju samo na preklapanje. Hladni zrak prodire kroz te proreze s gornjeg kraja i spušta se prema podu. Prije nego se prostorija potpuno provjetri, zaposlenici već imaju hladne noge. “Za ozubljenje različitih elemenata objekta do sada nije postojao razuman instrument proračuna”, kaže Pueltz. Hoće li se program ComfSim probiti na tržištu nije mogao točno procjeniti.”To je pitanje rizika kojeg će preuzeti investitor odnosno novca ,kojeg želi zaraditi.

]]>