Ugradbene kuhinje

Ugradbene kuhinje se konstruiraju iz pojedinačnih ugradbenih ormarića u mjerama rastera (po mjerama kuhinje), kombinirane s potebnim kuhinjskim aparatima.

Razlikuju se: donji ormarići, gornji ormarići, nastavci ormarića, visoki ormarići, ormarići za ugradnju velikih kuhinjskih uređaja (hladnjak, zamrzivač, štednjak, pećnica, stroj za pranje suđa, itd.) zatim tzv. kuhinjski otoci montirani u sredini kuhinje, to su kuhinjski blokovi za pripremu, kuhanje i pranje.

Prednja strana ormarića izrađuje se od plastike, drveta sa sjajnim ili mat lakovima, kombinacija plastike i drveta ili plemenitih metala.

Za optičku prilagodbu prednje strane velikih kuhinjskih uređaja nude se i dekorativni okviri, koji se popunjavaju odgovarajućim frontalnim pločama ili vratima.

Za radne plohe se obično koriste plastika, keramičke pločice ili prirodni kamen. Svakako treba voditi računa da to bude materijal koji se lako održava. Postoje i radne plohe koje pritiskom na gumb omogućuju ergonomski povoljne uvjete za rad kako u sjedećem tako i u stojećem položaju.

]]>