Uklanjanje gljivica

Ako se gljivice na zidovima i stropu mogu vidjeti okom, onda nam struka govori sljedeće:

Možda se prostorija pogrešno prozračuje i pogrešno zagrijava a rezultat toga je stvaranje vlage! Ili možda zidovi na objektu nisu dovoljno isušeni prije nanošenja unutarnje boje, ili postoji još nekakav izvor vlage u prostoriji koji nam je nepoznat!

Točnija analiza ovog mišljenja zahtijeva naravno konkretni pregled objekta i utvrđivanje činjeničnog stanja.

Stoga je najbolje pozvati stručnu osobu koja će mjernim instrumentima i obilaskom prostorija točno utvrditi o čemu se radi i što je uzrok pojave gljivica.

Ukoliko se pokaže da je u prostoriji više izvora vlage mora se odmah nešto poduzeti. I u slučaju naknadnog renoviranja prostorija potrebno je potražiti savjet stručnjaka kako bi se gljivice definitivno uklonile iz prostorija.

Preventiva protiv gljivica: prozračivanje!

Budući da povećana vlažnost zraka povoljno djeluje na stvaranje gljivica, potrebno je protiv takve pojave poduzeti određene preventivne mjere i to ispravnim zagrijavnjem i prozračivanjem:

Po mogućnosti više puta dnevno prozračivati, a to znači više puta prozore otvoriti u trajanju od pet do deset minuta.

Naravno, treba zatvoriti ventil grijanja dok su prozori otvoreni.

Prostorije nikad ne ohladiti do kraja. Stalno uključivanje i isključivanje, odnosno zagrijavanje i hlađenje prostorija financijski je skuplje nego održavanje konstantno prosječne temperature u prostorijama.

Velike količine vodene pare (stvorene kuhanjem ili tuširanjem) potrebno je odmah izvesti vani. Potrebno je održavati sljedeće temperature: u dnevnoj, dječjoj sobi i kuhinji 20 stupnjeva, u kupatilu 21 stupanj a u spavaćoj tijekom noći 14 stupnjeva.Pozitivna dodatna strana kod pravilnog zagrijavanja i prozračivanjana sprječava se ne samo pojava gljivica i plijesni nego se štedi energija a time smanjuju ukupni financijski troškovi.

]]>