Ulažemo 51 milijun eura, a politika me ne zanima

BiH – Na objavljeni tender za izgradnju 29 mini hidroelektrana na području hercegovačke općine Konjic pristigle su četiri ponude i to od JP Elektroprivreda BiH, TEHEL d.o.o. Sarajevo, UNITIC d.o.o. i Euroinžinjera iz Sarajeva.

EKSKLUZIVNO ANTE MARKOVIĆ, PRVI ČOVJEK TVRTKE TEHEL KOJA SE NATJEČE ZA GRADNJU 29 ELEKTRANA U BiH:

NAJ-PONUDA Naša ponuda je po svim točkama tendera apsolutno najbolja. Ne vjerujem u opstrukcije i odugovlačenja jer se radi o vrlo ozbiljnom poslu JAOPOLITIKA Politika koja danas egzistira na teritoriju bivše Jugoslavije me ničim ne privlači, te stoga nemam ambicija da ulazim u bilo kakvu kombinaciju

Na otvaranju ponuda daleko najpovoljnije tehničko-tehnološke i ekonomske uvjete je ponudila tvrtka TEHEL kojom rukovodi Ante Marković, posljednji premijer bivše SFRJ. TEHEL (skraćenica riječi: termo i hidro elektrane) je tvrtka koju su osnovali domaći gospodarski subjekti u ožujku 2004., radi realizacije strateških razvojnih projekata, a koji se odnosi na razvoj i izgradnju energetskih potencijala u BiH. Osnovni zadatak tvrtke je da iznalazi moguće izvore financiranja izgradnje elektroenergetskih objekata u BiH. Pri tomu, nakon zatvaranja konstrukcije financiranja, tvrtka organizira praćenje racionalnog i transparentnog utroška tog novca, te u daljnjoj fazi kontrolu vraćanja uloženog novca prema ugovorenim uvjetima. Kod malih hidroelektrana organizira kompletan proces od osiguranja now-how, financiranja, vođenja izgradnje, do puštanja u pogon.

O TEHEL-u, svojoj ulozi u tom projektu, rodnome Konjicu, te odnosu prema politici, u ekskluzivnome intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, i prvome nakon dugo vremena jednoj od dnevnih novina, govori Ante Marković. Očekujete li da će TEHEL dobiti taj posao, odnosno jesu li moguće bilo kakve opstrukcije u smislu odugovlačenja procedura, poništenja natječaja, i sl.? Naša ponuda je po svim točkama tendera apsolutno najbolja. Ne vjerujem u opstrukcije i u odugovlačenja jer se radi o vrlo ozbiljnom poslu. Kolika će biti ukupna vrijednost investicije i iz kojih izvora će biti osiguran novac? Oko 100 milijuna konvertibilnih maraka (oko 51,3 milijuna eura) od domaćih i stranih investitora.

Povrat novca za 6 godina

U kojem vremenskom roku će navedene hidroelektrane vratiti uložene investicije i kakav je interes domaćih odnosno stranih investitora za ulaganja u takve projekte? Povrat novca bi trebao biti za šest godina što predstavlja veliki mamac domaćim i stranim investitorima. U čijem će vlasništvu biti mini hidroelektrane i za koje tržište će isporučivati električnu energiju? Koncesionari će biti domaće tvrtke, formirane u regionu (općina, kanton, Federacija BiH) jer tu dobivaju koncesiju, naravno zajedno s TEHEL-om. Oni će biti vlasnici centrala. Struja će se isporučivati za domaće i inozemno tržište tj. onima koji ponude najbolju cijenu. Što će investicija u Konjicu značiti za Vaš rodni kraj? Je li to i neka vrsta obveze prema zavičaju? Moj interes je cijela BiH, a što prvo radimo u Konjicu splet je sretnih okolnosti, naravno i za mene i za moj Konjic. Predstavlja li ime Ante Markovića brend koji omogućuje lakše dobijanje posla, odnosno što Vas je motiviralo da se angažirate u ovom poslu? Ja sam veliki dio svoje karijere radio upravo taj posao, ovo me vratilo u vrijeme pune kreativne snage. Imam osjećaj da sam dobio dodatnu energiju zato što to radim u BiH.

U ovu “medicinu” se ja razumijem

Tu sam konačno i rođen. Ali, bez obzira na to, BiH je prebogata energetskim resursima u hidropotencijalu i to je jedino što BiH može ponuditi Europi i svijetu. U to sam siguran.Nadam se uspjehu na onaj isti način kao što sam se nadao i u prošlosti kada sam gradio mnoštvo centrala po bivšoj Jugoslaviji i cijelome svijetu. Ja sam prije svega inženjer elektrotehnike, ja se u tu “medicinu” razumijem zahvaljujući golemom iskustvu. Zbog toga sam drukčiji od ostalih. To iskustvo je moj brend. Nosim prekrasne uspomene o svojim suradnicima upravo iz BiH, kao što su Energoinvest i Hidrogradnja. Upravo s njima zajedno i s još nekima iz bivših republika bivše Jugoslavije izgradili smo mnoštvo centrala, koje i danas proizvode struju i donose novac. Oni i one su najbolji svjedoci i moje sposobnosti. Naravno, i ljudi koji mi to svakodnevno priznaju. Imate li političkih ambicija u BiH ili u Hrvatskoj, odnosno vidite li se opet na nekoj političko-društvenoj dužnosti? Ha…ha…. Politika koja danas egzistira na teritoriju bivše Jugoslavije me ničim ne privlači, te stoga nemam ambicija da ulazim u bilo kakvu kombinaciju. I prije rata ja tih ambicija nisam imao. Okolnosti u kojima sam djelovao u gospodarstvu su me katkad gurale u politiku iz koje sam se uvijek vraćao gospodarstvu. Pa i to je neka politika.

piše Emir FERIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr