Ulazna vrata od masivnog drveta

Primjerak vrata i posebno vratnih krila ovisi od cilja upotrebe. Unutrašnja vrata imaju često srednji sloj iz kartonske saće ili iverice, pa mogu biti napravljena i od masivnog drva. Ulazna su vrata od masivnog drva, eventualno čak s ugrađenim metalnim veznicima ili iz aluminija; protupožarna vrata su metalna, vrata za zvučnu izolaciju imaju posebna brtvila itd.

Okviri su vrata drveni ili metalni. Gotova vrata obično dobivamo skupa sa garniturom kvake, bravom i šarkama. U posebnim situacijama dobrodošla su klizna ili složiva vrata. Pri kupnji vrata budite oprezni na njihovu kvalitetu jer su vrata često upotrebljivi dio vašeg doma.

Ugradnja vrata

1. Otvor u zidu najprije točno izmjerite jer samo tako možete odrediti primjerenu širinu vrata. Pri tome uvažavajte to hoće li se vrata otvarati u lijevo ili u desno. Ako želite postaviti šira vrata, morate odstraniti zid. U tom primjeru posavjetujte se s arhitektom. Razlike +/- 10 mm u debljini zida se daju, pomoću utične veze štoka, kod unutrašnjih vrata bez problema izravnati. Prije toga izmjerite i debljinu zida.

2. Vrata i štok odaberite po svom ukusu. Doma sastavite štok po uputama proizvođača. Pri tome posebno pazite na to da ne bi oštetili površinu štoka.

3. Štok i krila ne skraćujte. Čelične spojke postavite na žbuku skupa s umecima.

4. Spojke ugradite u zidni otvor i libelom ih okomito i vodoravno izravnajte. Svijetlu širinu prema gore i prema dolje izmjerite metrom na slaganje u milimetar točno, inače će vrata zapinjati. Drveni klinovi i poprečni potpornji mogu pomagati kod ravnanja štoka.

5. Za provjeru objesite vratno krilo i provjerite njegovo djelovanje.

6. S montažnom pjenom po uputama napunite prostor između okvira vrata i stijene i pustite da se osuši. Odmah nakon što je pjena tvrda ( oko 20 min ) nožem odrežite višak pjene. To ne čekajte predugo jer je nakon tri sata pjena tako tvrda da je možete odstraniti jedino strojno. Molimo uvažavajte sigurnosna upozorenja za montažnu pjenu.

7. Namjestite ukrasnu letvu i pri tome izravnajte nepravilnosti na zidu. Opet objesite vratno krilo.

8. Za čelične spojke u zidu treba izdubiti 6 rupa, u podu, pa izrezati žljebove za podnu tračnicu. Na suprotnoj strani šarki čelične spojke možete pričvrstiti čavlima koje dobijete. Zato čelične spojke upotrebljavaju prije svega u novogradnjama kao i kod obnova.

]]>