“Umjesto Bausa, kažnjavaju nas”

SPLIT – Vlasnici stanova u zgradi na Firulama su iz prve ruke bili svjedoci rušenja, jer su strojevi i nakon njihova dolaska neko vrijeme odlamali dijelove građevine. Pogled na porušene stanove potaknuo je provalu emocija…

Oko 50-ak kupaca stanova i poslovnih prostora na Lazarici jučer se uz pratnju policije i medija popelo na objekt kako bi javnosti pokazalo u kakvom su stanju njihovi stanovi nakon rušenja stambeno-poslovne građevine. Očajni stanari prethodno su mirno prosvjedujući protiv daljnjeg rušenja Lazarice na 10-ak minuta uzurpirali dio Spinčićeve ulice, zbog čega je privremeno došlo do zastoja prometa. Iako prosvjed nije bio prijavljen policiji, nitko od pripadnika organa reda nije ni pokušavao spriječiti ljude da vide što im se događa s imovinom.

Stanovi koji su se u ovih nekoliko mjeseci rušili od druge južne etaže prema gore uglavnom su uništeni, od njih su ostale ruševine, uz hrpu otpadog materijala i prašine. Ljudi su i iz prve ruke bili svjedoci rušenja, jer su strojevi i nakon njihova dolaska neko vrijeme odlamali dijelove građevine. Pogled na porušene stanove potaknuo je provalu emocija.

Rušenje Lazarice je političko pitanje i najtužnije od svega je činjenica da nitko na ove jadne ljude koji su tu kupili stanove nije mislio. Umjesto da se ruši Vlada, ruši se Lazarica i umjesto da se kažnjava Baus, mi smo kažnjeni, jer ovo je sada naša, a ne Bausova imovina, šta ću vam više reć! — ogorčena je gospođa koja je željela ostati anonimna, također jedan od kupaca čiji je stan već porušen. Neke obitelji prodale su i dva stana kako bi starost provele u miru, a sada su u poodmakloj dobi i narušenog zdravlja primorani živjeti u 30 kvadrata, drugi su zbog rušenja Lazarice prisiljeni živjeti u podstanarstvu, kao što je slučaj Ružice Petrović.

Moj stan se nalazi na trećem katu, još nije srušen, ali ne znam što će biti s njim. Invalid sam rada i bolujem od angine pectoris, svakodnevno pijem tablete i ne možete zamisliti kako se osjećam kad ovo gledam. Zbog cijele ove situacije primorana sam dijeliti podstanarstvo sa sinom i kćeri i još troje unučadi — kroz suze je ispričala gospođa Petrović, kojoj je od uzbuđenja i pozlilo pa se na Lazaricu, na žalost, morala popeti i ekipa Hitne pomoći. Na inzistiranje policije, stanari i predstavnici medija povukli su se s Lazarice, nakon čega su strojevi nastavili rušenje, a nesuđeni stanari su, po pitanju svojih prava, najavili daljnje akcije. Nikolina MORIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr