Umjesto devet koraka potrebna samo četiri

HRVATSKA – Već kod prvih usluga poduzetnicima ostvaren je cilj servisa – jednostavnost rada, brzina i transparentnost, a samim time i uštede u vremenu i novcu, ističu u Financijskoj agenciji koja širi HITRO.HR mrežu

Zagrebački ured HITRO.HR osnovao je od polovice svibnja 100 trgovačkih društava i jedan obrt, a u splitskom uredu, gdje je servis otvoren krajem svibnja, osnovano je devet trgovačkih društava. S radom su tek krenuli uredi Rijeka i Osijek i dosada je u njima pokrenut postupak osnivanja nekoliko društva. Kažu to u Financijskoj agenciji (FINA), vodećoj servisnoj instituciji u financijskom sektoru u Hrvatskoj, u čijem sastavu rade i otvarat će se svi uredi HITRO.HR, servisa Vlade Republike Hrvatske za ubrzanu komunikaciju građana i poslovnih subjekata s državnom upravom.

FINA je mjesto gdje ljudi mogu brzo dobiti sve informacije i obaviti većinu potrebnih radnji za osnivanje trgovačkog društva. U Financijskoj agenciji kažu kako je prijeko potrebno elektroničkim putem povezati tijela države uprave da bi HITRO.HR u potpunosti ispunio funkciju, a kad bude u potpunosti operativan i kad se procedure budu mogle obavljati preko Interneta, mnogi današnji problemi bit će riješeni ili zaobiđeni.

U FINA-i očekuju da će sustav u potpunosti umrežiti do kraja 2007. godine te navode da je taj servis novost u radu državne uprave, pa je potrebno određeno vrijeme da mu se svi partneri u tom projektu prilagode. Još smo na početku i još uvijek patimo od nekih “dječjih bolesti”, ali komunikacija s partnerima se poboljšava, a samim time i optimizam u tijelima državne uprave i vjera u uspjeh ovog projekta, tvrde u Financijskoj agenciji. Na pitanje zbog čega se preko interneta ne može obaviti veći dio posla oko registracije poduzeća objašnjavaju da do sada nije bilo zakonske osnove za takve poslove, no i to će uskoro biti riješeno jer je na posljednjoj sjednici Vlade usvojen Zakon o elektroničkom dokumentu koji je preduvjet za obavljanje mnogih do sada nezamislivih poslova preko interneta. U rujnu će taj zakon biti u saborskoj proceduri, a u FINA-i se nadaju da će biti usvojen.

Na konkretno pitanje što se to zaista promijenilo i krenulo nabolje osobama koji bi u poduzetničke vode, u Financijskoj agenciji ističu uštedu vremena – putem servisa HITRO.HR potrebno je pet do 15 dana za osnivanje trgovačkog društva dok je prije pokretanja tog servisa postupak otvaranja poduzeća varirao od petnaestak dana do par mjeseci. Najvećom prednošću smatraju skraćivanje broja koraka potrebnih da bi se društvo osnovalo, sa devet koraka na samo četiri. Ujedno,na jednom se mjestu predaje dokumentacija putem punomoći na Trgovački sud te se i podiže, predaja i preuzimanje obavijesti o razvrstavanju elektroničkim putem u Državni zavod za statistiku, otvaranje računa, podnošenje dokumentacije na HZZO i HZMO.

— Već kod prvih usluga postigli smo cilj servisa – jednostavnost rada, brzinu i transparentnost, a samim time i uštede u vremenu i novcu. Usluge Financijske agencije su besplatne, a ostali troškovi, kada se radi o osnivanju trgovačkog društva su, s iznimkom prije uvođenja servisa HITRO.HR obvezne jedne objave u dnevnim novinama, isti kao i prije početka rada servisa. Tu podrazumijevamo troškove javnog bilježnika, troškove oglasa u Narodnim novinama, troškove upravnih i sudskih pristojbi. Potrebno je na račun društva uplatiti i temeljni kapital od 20.000,00 kuna, vele u Financijskoj agenciji. Planovi FINA-e su da u svojim poslovnicama u Zadru, Dubrovniku i Vukovaru najesen otvori servis HITRO.HR, a do kraja godine i u ostalim većim gradovima u zemlji. Uz otvaranje ureda, u FINA-i planiranju uvođenje novih usluga, poput e-REGOS-a koji će poduzetnicima omogućiti da kroz HITRO.HR obave svu potrebnu komunikaciju s REGOS-om. Riječ je o prvoj, potpuno on-line usluzi, što će u ljetnim će mjesecima u testnu produkciju, a najesen najvjerojatnije i u praksu, vele u FINA-i. piše Sanja STAPIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr