Umjesto gradnje agroturističkog kompleksa, zemljište u Štroligima se preprodaje

GROŽNJAN – Na dnevnom redu preksinoćnje sjednice grožnjanskog vijeća našla se ponuda firmi Istra Terra Magica iz Buzeta i Donato iz Poreča da Općina za 490 tisuća kuna kupi nekretninu koju im je krajem prošle godine prodala.

Ponudu, na koju je trebalo odgovoriti u roku od 30 dana, poslale su mjesec i pol prije lokalnih izbora, istaknuo je općinski načelnik Rino Duniš, pa o njoj nije imao priliku raspravljati ni stari ni novi saziv vijeća. Usprkos takvom prikladnom »tajmingu« i uračunavanju u cijenu svojih navodnih troškova, činjenica je da su ponuditelji poštivali općinsku odluku prema kojoj Općina ima pravo prvokupa za nekretninu koju je prodala ako se novi vlasnik u prvih deset godina odluči na njenu Na sjednici su za potpredsjednike vijeća imenovani Claudio Stocovaz (IDS) i Rino Černac (Nezavisna lista), a vijećnici su jednoglasno prihvatili i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna te izvješće o obavljenoj reviziji prošlogodišnjeg proračuna. U prvih je šest mjeseci od planiranih 1,99 milijuna kuna prihodovano 1,57 milijuna, što je za 22 posto više od lanjskih rezultata, a ostvareni rashodi iznose 1,94 milijuna.

Ukupna potraživanja »teže« 2,54 milijuna kuna i prvenstveno se odnose na otplaćivanje nekretnina u obrocima (1,43 milijuna), otplaćivanje stanova na koje građani polažu stanarsko pravo (391 tisuća) i zakup poslovnih prostora (240 tisuća). – Uredno šaljemo opomene i pokušavamo se dogovoriti sa zakupcima, ali ako se ova tendencija dugovanja za poslovne prostore nastavi, morat ćemo donijeti radikalne odluke, komentirao je Duniš. Voditeljica Odsjeka za računovodstvo i financije Branka Biloslav rekla je da su sve stavke dugovanja relativno smanjene, pogotovo otkad su počeli prisilno naplaćivati komunalnu naknadu.

Vijeće je odlučilo od nadležnih zatražiti produženje ljetnog radnog vremena pošte, koja je trenutno otvorena samo do 11 sati, što izaziva negodovanja. Na Županijsku upravu za ceste ponovno će apelirati da održava bijelu cestu Grožnjan – Ponte Porton, jer usprkos brojnim upitima iz Općine, kupovi dovezenog šljunka i dalje stoje uz cestu te smetaju prometu, umjesto da ih radnici rastegnu na kolnik. Umjetničkom bračnom paru Kužina dodijelilo je trenutno neiskorištene prostore za nužni smještaj na godinu dana. Na prijedlog Rina Černca sanirat će se zvono uz gradsku galeriju Fonticus za koje postoji opasnost da padne na prolaznike. Primljene su na znanje i njegove sugestije da se uredi šetnica oko Grožnjana. K. F. Izvor:Glas Istre www.glasistre.hr