Umjesto obiteljske kuće nelegalna stambena višekatnica

PULA – Nemam ništa protiv da netko gradi obiteljsku kuću, no ukoliko to radi bez moje suglasnosti, odnosno bez lokacijske i građevinske dozvole, k tome još i trokatnicu, mislim da to jednostavno prelazi sve zakonske i moralne granice, rekao nam je jučer Stanislav Rajković koji, kako kaže, već mjesecima muku muči s bespravnom gradnjom oko svoje parcele u naselju Monte Serpo.

Kako nam je ispričao, bespravna gradnja u tom dijelu grada prevršila je svaku mjeru, a najgore je od svega što nitko ništa ne poduzima. Njegova se parcela, naime, nalazi u Ulici Braće Čeh oko koje su u tijeku graditeljske aktivnosti za koje Rajković sumnja da nisu legalne. – Koliko sam upoznat, bez valjane građevinske i lokacijske dozvole gradnja ne može početi, a oko moje parcele niču dvokatnice i trokatnice iako sam suglasnost potpisao samo za jednu prizemnicu, kaže Rajković. Rajkovićeva parcela nalazi se odmah do najspornije građevine koja će, sudeći prema idejnom rješenju koje nam je donio na uvid, biti stambena građevina na dva kata s visokim potkrovljem. Dakle, daleko od pojma obiteljske kuće, kako ju je vlasnik nazvao i predstavio.

Moju suglasnost, tvrdi Rajković, vlasnik buduće višekatnice zatražio je tek nakon što je izgradio prizemlje, što po pozitivnim zakonskim propisima nikako nije ni smio, a koju, naravno, nisam potpisao. Suglasnost nisam dao ni budući da visina te građevine znatno umanjuje kvalitetu moje parcele, ali i zato jer visina i površina buduće izgradnje prelazi gabarite obiteljske kuće, kaže Rajković koji je cijeli slučaj još u travnju ove godine prijavio građevinskoj inspekciji u Pazinu te u lipnju i Ministarstvu za zaštitu okoliša, prostornog uređenje i graditeljstva. Do danas mi se, kaže Rajković, nitko iz spomenutih institucija nije javio. Rajković već godinama živi izvan Hrvatske i svoju je parcelu naslijedio od roditelja. Kaže da ne može vjerovati što se ovdje događa, a najviše od svega kaže da ga boli nepravda jer nikad ništa svojim susjedima nije nažao učinio.

Ponavljam da nemam ništa protiv da netko gradi kuću, na koncu, i ja ću je jednog dana početi graditi, ali smatram da je u redu da me se pita za suglasnost s obzirom na to da su parcele na kojima niču bespravno izgrađene kuće jedna do druge, kaže Rajković. Dodao je da se ne želi ni s kim svađati, no da propisi moraju postojati. Rajković veli da je za izgradnju dviju kuća u susjedstvu već dao suglasnost, no i oni su ga izigrali. Umjesto prizemnice koja je tamo trebala biti izgrađena do njega je nikla kuća na kat, a tko zna kakva će biti ta druga, buduća obiteljska kuća. – Sve smo se mogli dogovoriti, dovoljno je bilo da se jedan pomakne dva metra ulijevo, drugi udesno, i problem bi bio riješen, rekao je Rajković, dodajući da mu je netko i počupao kabele od struje za koju ima elektroenergetsku suglasnost. Sada više nemam ni struje, zaključio je ogorčeni Rajković. Je li upoznata sa slučajem navodne bespravne gradnje na Monte Serpu te što kani poduzeti građevinska inspekcija upitali smo voditelja Borisa Bervidu. On veli da je slučaj još »svjež« no da će se inspekcijski pregled svakako obaviti te će se prema utvrđenom stanju postupati. Stanislav Rajković će o svemu biti obaviješten, rekao je Bervida. N. SOFTIĆ Snimio K. TADIJIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr