Umjesto parkinga – garaže, poslovni prostori i stanovi

SPLIT – Do kraja rujna Grad Split raspisat će urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje prostora između Svačićeve, Manđerove, Kninske i Ćiril-Metodove ulice, lokacije na Dobrome na kojoj se danas nalazi parkiralište i koja se već desetljećima predviđa za gradnju velikoga garažnog kompleksa.

Studio T.U.T.I. splitske arhitektice Saše Bui ovoga je tjedna dovršio program za skori natječaj, kojim su određene osnovne smjernice budućeg izgleda parkirališta u Svačićevoj: tu će se, po svemu sudeći, naći poslovno-stambeni kompleks s nešto više od pet stotina parkirališnih mjesta u podzemnim garažama. Paralelno s njegovom gradnjom “probit” će se Manđerova ulica i izgraditi njezin spoj s Kavanjinovom i Bihaćkom, čime će grad konačno dobiti još jednu spojnicu istočnog i zapadnog dijela.

Po programu, na ovoj lokaciji moguće je izgraditi najviše 15 tisuća kvadrata bruto površine, kojoj je namijenjeno 300 parkirališnih mjesta u podzemnoj garaži. Novih 250 mjesta koristit će se kao javno parkiralište, čime bi se zadovoljile potrebe ovoga dijela grada a da se dodatno ne zaguše okolne prometnice. Iznad zemlje, pak, bit će dopušteno planiranje najviše šest etaža (prizemlje, četiri kata plus uvučeno nadgrađe), s time da se sugerira da visina novih zgrada na istočnom dijelu kompleksa, pored zaštićene pučke arhitekture Dobroga, bude znatno niža.

Arhitekti i investitori morat će voditi računa da se prizemlje i prvi kat svih novih objekata mogu namijeniti isključivo poslovnim i javnim sadržajima, dok je iznad toga moguća stambena izgradnja. Moguće je planirati i objekte jedino poslovne namjene, s time da su izričito isključene robne kuće i opskrbni centri sa skladištima. Arhitektima koji se prihvate posla i sudjeluju na natječaju precizno je propisano i da unutar novih sadržaja “u mjeri u kojoj to omogućuje pozicioniranje zgrada”, predvide trg ili perivojni trg, zatim da se uz Svačićevu i Manđerovu urede nogostupi s drvoredima, dok na samoj lokaciji treba zasaditi najmanje 20 stabala. Damir PETRANOVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr