Unikom ne može s Trga očistiti žvakaće gume i mrlje od ulja!

OSIJEK – Unikom nema stroj koji bi mogao potpuno očistiti Trg Ante Starčevića, odnosno ukloniti tragove nekulture (žvakaće gume) i prometa (automobilsko ulje)! Stoga je, nakon početnih teškoća, jedan od manjih strojeva tog javnog poduzeća privremeno prilagođen za taj posao.

Trg se, inače, prva dva mjeseca nakon otvorenja uopće nije prao. Naime, kako su fugne oko kamenih ploča ispunjene samo pijeskom, moralo se čekati da ploče “sjednu”, odnosno da se stabiliziraju. Kad su se prvi put pojavili strojevi za čišćenje, jedan je stručni Osječanin upozorio kako ”strojevi oštećuju sloj laka na kamenim blokovima, pa će se taj sloj za dvije-tri godine potpuno “istrošiti”, a na Trgu će nastati ozbiljna oštećenja”. Pojasnio je kako je osim “običnih” kamenih blokova dio Trga prekriven i blokovima iz Njemačke, čiji je površinski sloj premazan posebnom vrstom laka, čija je namjena osigurati dugovječnost kamenu, a strojno čišćenje, kazao je, skratit će njegov vijek. – Strojno čišćenje neće oštetiti Trg! Istina, čelične četke mogle bi oštetiti kamen, no kupili smo nove, plastične, koje su sigurne za površinu Trga. Ispred njih ide samo mlaz obične vode, odgovara Tino Lončar, direktor Unikoma.

– Trg se može čistiti, strojevi neće oštetiti podlogu. Dobili smo i jamstvo iz Njemačke da se kamen ne može oštetiti strojem, dodaje dogradonačelnik Gordan Matković. Lončar, međutim, priznaje kako Trg nije potpuno očišćen – žvakaće gume i mrlje od ulja ni ovim prilagođenim strojem nisu se dale skinuti, pa Lončar najavljuje kupnju novog. – Nismo odustali od kupnje novog, to više što je intecija da se i pri budućim radovima koriste takve ploče. Međutim, riječ je stroju koji stoji oko milijun kuna. Ima nešto jefitnijih varijanti, ali slabije kvalitete. Zato još razmatramo mogućnosti, zaključuje Lončar. Autor: M. MIHALJEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>