Uništavanje štetočina

Insekti mogu oštetiti drvo. Odgovarajućim premazima za drvo može se spriječiti množenje insekata. Sve do 1990.godine su zaštitna sredstva za drvo sadržavala ekstremno otrovne supstance za ljude (npr. PCP) . U međuvremenu su te supstance zamjenjene manje opasnim.

Uvijek se polazi od pretpostavke da se koriste zaštitna sredstva za uništavanje štetočina na drvetu u unutarnjim prostorima, jer pri normalnoj higijeni i provjetravanju insekti koji oštećuju drvo nisu zapravo nikakav problem. U vanjskom području je međutim drugačije, tu se koristi sve više «konstruktivna zaštita drveta».

Ta tehnika građenja se bazira na činjenici da se na odgovarajućim mjestima koristi adekvatna vrsta drveta, te se zaštitom od atmosferilija sprečava trajno vlaženje. Poznata sredtstva za borbu protiv insekata u građevinarstvu su npr.»Hyladecor»,u bivšem DDR-u poznat kao «Hylatox».

Za «drvene crve» može se vrlo uspješno primjeniti postupak vrućim zrakom. Napadnuti komad namještaja se stavlja u specijalnu komoru, te se pod kontroliranim uvjetima izlaže visokoj temperaturi. Sličan postupak se može koristiti i za veće napadnute građevinske dijelove , primjerice krovne grede.

Naravno da su tu veliki troškovi, jer je grijanje u kući. Međutim to je jedina mogućnost rješavanja problema s crvima bez uporabe po zdravlje štetnih osporavanih kemikalija.

Širenje štetočina u stanu (gamad) često je posljedica neodgovarajućeg odlaganja namirnica u kući. Za uništavanje gamadi u kući postoji na tržištu cijeli niz različitih proizvoda. Samo mali broj međutim nije opasan po zdravlje. Dakle prvo trebate naći uzroke, prije nego li kupite takvo sredstvo ili pozovete službu za deratizaciju.

Većina sredstava za zaštitu od štetočina sadrži piretroid, koji može naštetiti stanarima, ukoliko se nestručno koristi.

Danas se sve kemikalije detaljno kontroliraju na njihovu podnošljivost.

Kod pojave štetotičan slijedite sljedeće savjete:

1. Stan mora biti čist, ne pretopao i bez vlage

2. Namirnice moraju biti spremljene u staklene posude sa zatvaračima

3. Tko otkrije gamad ne smije odmah širiti paniku. Najprije treba provjeriti gdje se nalazi leglo, tek tada se mogu uvesti odgovarajuće mjere kao npr. brtvljenje fuga,podnih rupa ili zidnih pukotina.

4. U proljeće i ljeto treba temeljito očistiti ormare i istresti dobro svu odjeću. Na taj način se trešnjom odjeće rješavate jajašaca od moljaca, prije nego se razviju u larve. U ormare odlagati samo čistu odjeću, jer upravo miris znoja privlači moljce.

5. Vrećice s lavandom ili cedrovinom odbijaju moljce. Nakon tri mjeseca svakako se preporuča stavljanje novih vrećica s lavandom i cedrovinom ili se stare osvježe brusnim papirom. Napadnute komade odjeće oprati ili duboko zamrznuti.

6. Ukoliko otkrijete u kuhinji brašno s moljcima odmah sve bacite u smeće a ormar temeljito operite. Feromon zamke su neotrovne i mogu se nalaziti u blizini namirnica. Te zamke se baziraju na blokadi seksulanosti, oduzimaju mužjacima reproduktivnu sposobnost.

7. Dobar tepih ili krzno štiti se od larvi u zamrznutom stanju. Nekoliko sati zamrzavanja uništava larve.

8. Zabluda je da buhe s kućnih ljubimaca npr. psa ili mačke ne prelaze na ljude. Zato svakako treba voditi računa o njihovoj higijeni i ogrlicama protiv buha za Vaše kućne ljubimce.

9. Sprej protiv insekata koristi se samo prema točnim uputama proizvođača. Kod faraonskih mrava,stjenica, žohara i krpelja treba potražiti stručnu pomoć službe za deratizaciju.

10. Tko naruči službu za deratizaciju treba se najprije raspitati za cijene, te provjeriti radi li se o «IHK-ovlaštenoj službi». er samo onaj deratizacijski tehničar koji Vam dođe u stan i predoči takav certifikat zna kako se postupa s incekticidima.

]]>