Uređenje pročelja iz proračuna, a račun naknadno vlasnicima?

Osijek – Osječko središte svakim je potezom majstorske ruke sve ljepše. Jer, nakon što je završen Trg Marina Držića i dio pješačke zone u Pejačevićevoj ulici, a iako još nisu završeni svi radovi na Trgu Ante Starčevića, mnogi su vlasnici počeli uređivati pročelja zgrada uz gradilište.

Podsjetimo, još prošle godine počelo je uređivanje, odnosno potpuna rekonstrukcija robne kuće “Castello” uz robnu kuću “Nama” (koja je također u donjoj etaži preuređena izlogom nove prodavaonice), počelo je uređenje kipova i portala dvorišta Kapucinske crkve, a upravo moleri na skelama uređuju pročelje sjedišta osječko-baranjskog župana. Neki su pak vlasnici svoje objekte uredili i prije negoli je teška građevinska mehanizacija počela prekopavati središte grada. U prekrasno uređen dio grada koji će uskoro dobiti i 26 metara u promjeru veliku fontanu uistinu se ne uklapaju neugledna pročelja koja strše “kao šaka u oku”. Jedna od njih je oronula starica, najstarija kuća na Trgu Ante Starčevića, između potpuno preuređene robne kuće “Castello” i zgrade u kojoj je nekada bio Riblji restoran, a danas je banka. Na toj zgradi u prizemlju već godinama stoje improvizirane ploče umjesto izloga izlijepljene plakatima i prešarane grafitima kao da se ne nalazi u Osijeku, nego u nekom ukletom i potpuno napuštenom gradu. Ima li načina da se nekako i ta zgrada napokon uredi kako bi Osijek, završetkom radova i na Trgu Ante Starčevića imao lijepo središte, prokometirao nam je i osječki gradonačelnik prof. dr. Zlatko Kramarić.

– Podsjećam da je problem s kućom na Trgu Ante Starčevića za gradsku upravu očito rješiv na samo jedan način, a to je da na neki način uzmemo stvar u svoje ruke. Naime, mi u Gradu nemamo više prostora i načina na koji bismo pritisnuli vlasnike da urede tu neuglednu kuću. Sada se, navodno, pojavila jedna osoba koja je vlasnik jedne devedesetpetine objekta i imovinsko-pravne odnose mi ne možemo riješiti. Predmet je na sudu, ali cijeli proces traje predugo. Zbog svih tih problema Grad će o trošku proračuna urediti pročelje kako ne bi odudaralo od izgleda obnovljenoga trga, a fakturu ćemo ispostaviti vlasnicima, kazao je Kramarić. (Autor: D.PEJIĆ/E.SOUDIL) Izvor: Glas Slavonije www.Glas-slavonije.hr

]]>