Urušava se slatinski dvorac

SLATINA – Dvorac Nikolausa Draškovića, hrvatskog grofa i veleposjednika, sagrađen u 19. stoljeću u Slatini, osuđen je na propast. Urušile su se međukatne grede, a iz prozora izviruju grane drveća.

Nakon što je nacionaliziran u doba socijalizma, do 1990. redovito su ga koristili Zavičajni muzej, Gradsko amatersko kazalište, šahovski klub i tadašnja Općina Slatine. Slatinčanima najviše poznat po vjenčanjima obavljanim u njegovim romantično uređenim odajama, taj objek postaje podsjetnik na nezahvalnost i nemar. Trenutačno je u posjedu Grada, koji održava okoliš. Prema riječima Tomislava Vukelića, pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno planiranje i gospodarstvo Slatine, dvorac bi zbog arhitektonskih zahvata, razdoblja gradnje kao i važnosti hrvatskog grofa Draškovića za cijelo područje odavno trebao biti na popisu spomenika kulture. Iz njemu nejasnih razloga do dana današnjega to se nije dogodilo. U slučaju zadiranja Grada u bilo kakvu rekonstrukciju ili popravak dvorca, radovi bi mogli biti zaustavljeni jer ga Konzervatorski odjel iz Požege, pod čijom je nadležnošću, smatra nepokretnim kulturnim dobrom.

Dodatni je problem, prema Vukelićevim riječima, i to što je Karlo Drašković, unuk pokojnog vlasnika dvorca i njegov zakonski nasljednik, zatražio povrat imovine kojoj pripada i dvorac u Slatini. Grad ima obvezu održavanja, no to je neisplativ pothvat ako nema garanciju da će novi vlasnik vratiti Gradu uložena sredstva. Prema riječima Ivana Levara, bivšeg gradonačelnika Slatine, 1996. postojao je dogovor između vlasnika i Grada da se nacionalizirani dvorac daruje vlasniku uz uvjet da Grad koristi donji dio zgrade i održava okoliš, a potomak grofa Draškovića uloži u uređenje objekta. Taj je potez podržalo i Ministarstvo kulture u Zagrebu. No zbog negativnih komentara tadašnjeg Gradskog vijeća, zakonski nasljednik je odustao od dogovora, tvrdi Levar. Autor: V.GAZDIK Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>