Urušili se balkoni, otpala fasada

RIJEKA – Ulica Ivana Grohovca na broju 2 ponovno je jučer bila poprištem srušenih balkona i dijelova fasade koji su mogli ozbiljno ugroziti život svakog prolaznika, što je uz veliku sreću još jednom izbjegnuto.

IZBJEGNUTA NESREĆA U GROHOVČEVOJ ULICI

Naime, ovo je već treći puta u posljednjih šest godina da se sa zgrade u Grohovčevoj ruše balkoni, dok je jednom pao i dio kruništa. Jučer je oko šest sati ujutro nakon kiše i grmljavine popustila konzola ispod balkona stana Paro koja je pala na balkon ispod, stana Milosavljević, da bi sve skupa nakon toga palo na pločnik gdje se srećom nitko nije zatekao u tom trenutku. Neka čudna providnost i ovog je puta bacila komade fasade (koji teže najmanje nekoliko desetaka kilograma) baš u nedjelju rano ujutro, kao i prošla dva puta, no strašno je samo i pomisliti što bi se dogodilo da se isti scenarij ponovio tijekom recimo današnjeg jutra, kada ovuda prolaze brojni školarci, roditelji s djecom, umirovljenici, zaposlenici… Podsjetimo, prije nekoliko godina upravo je na ovaj način poginula jedna gospođa u Ulici Pomerio. – Od 24 stanara samo 12-ero nas plaća pričuvu, a ostali duguju gotovo 70.000 kuna, no to nije jedini problem.

Stvar je u tome da je Grad Rijeka vlasnik 22 posto ove zgrade, jer ima poslovne prostore u prizemlju te da je ova zgrada zaštićena kao spomenik kulture. Mi sami, točnije polovica nas, nećemo moći financirati obnovu fasade i krovišta cijele zgrade i smatramo da je to dužnost Grada, koji treba zaštititi svoje građane i od ovakvih nezgoda, jer ovdje su prvenstveno ugroženi prolaznici. Tu ima osam balkona plus krunište na kojima se vide jasne napukline i samo je pitanje kada će se ponovno dogoditi ovakva situacija. Apeliramo ovom prilikom i na same građane da izbjegavaju pločnik uz Grohovčevu, ali i Ulicu Žrtava fašizma na potezu uz našu zgradu, iako je to teško jer ovdje se nalazi jedan od najprometnijih pješačkih prijelaza u gradu, upozorile su stanarke Grohovčeve 2 Ivana Buić, Kata Jahn i Gordana Kučić. I. VLAŠIMSKY Izvor: Novi list www.novilist.hr

Bazeni – gradimo.hr

]]>