Useljenje blokirala poništena građevinska dozvola

NOVIGRAD – U Bužiniji kod Novigrada sagrađene su dvije zgrade od po deset stanova u sklopu državnog projekta poticane stanogradnje, a prije desetak dana preuzeo ih je dio kupaca. Useljeno je tako sedam »Čačićevih« stanova smještenih u jednoj od dviju zgrada.

Naš je list tada zabilježio primopredaju stanova u društvu novih stanara, predstavnika Grada i državne Agencije za promet i posredovanje nekretninama (APN), a uvjerili smo se i kako nema (bar zasad vidljivih) većih propusta u gradnji i opremanju. Sitnih je zamjerki doduše bilo na ne pretjerano visoku kvalitetu izrade, no – komentirali su neki od kupaca – za cijenu kvadrata nekoliko stotina eura ispod tržišne ne treba baš tražiti dlaku u jajetu. Sreće da usele u svoje nove domove nisu imali kupci stanova u drugoj zgradi koji su ih kupili po istim uvjetima i očekivali iste rokove useljenja, budući da su obje zgrade istovremeno sagrađene. No zasad k svojim stanovima ne mogu bliže od kućnog praga. Situacija je tim čudnija jer je riječ o dvije zgrade u neposrednoj blizini, za koje mnogi kažu da su i preblizu sagrađene. Čak se u građevinskoj dokumentaciji kao »zgrada broj 1« vode dvije odvojene polovice susjednih objekata smještene jedna nasuprot drugoj, dok su »zgrada broj 2« u naravi preostale dvije polovice suprotnih zgrada. Drugim riječima, dvije fizički odvojene zgrade papirnato su podijeljene popola, pri čemu dvije polovice sačinjavaju jednu cjelinu. U ovom slučaju kupci »zgrade 1« imali su sreće, dok su oni iz »zgrade 2« na ovoj APN-ovoj lutriji ostali kratkih rukava. Među njima je pet fizičkih osoba, četiri stana otkupio je Grad Novigrad, a jedan je država rezervirala za branitelja. Razumljivo je stoga nezadovoljstvo onih koji nisu uspjeli doći do svojih stanova, od kojih su nam se neki i obratili ne krijući ogorčenje. »Ima nas koji čekamo useljenje te istovremeno plaćamo podstanarstvo i kredit za stan u koji ne znamo kada ćemo useliti«, kažu. Ne znaju više koga kriviti, kome se obratiti – Gradu ili državi, APN-u?

U Gradu pak vele da su ispunili svoj dio obveze – ustupili su zemljište za gradnju i osigurali komunalnu infrastrukturu te uređenje okoliša obje zgrade. Sudjelovali su i u sondiranju interesa te objavi natječaja za prodaju stanova, u ime i za račun APN-a. Tu su, kažu, njihove obveze i odgovornost formalno završeni. Ostaje činjenica da je Grad među kupcima stanova koji do njih zasad ne mogu, iako je već uplatio 30 posto iznosa. Od nadležne gradske pročelnice Marije Zupančič doznajemo i kako je prilikom prekoračenja ugovornog roka useljenja, 31. prosinca 2005. godine, APN kupcima stanova uputio dopis s obrazloženjem zakašnjenja, u kojem krivicu svaljuje na Grad, koji navodno nije ispunio obvezu osiguravanja infrastrukturnih priključaka. Grad je reagirao na taj dopis te od svih izvođača radova – Vodovoda, HEP-a, T-Coma, 6. maja i Neapolisa – dobio potvrde o izvedenim radovima od 15. listopada, kada je posao odradio vodovod, do 16. prosinca, kada je okončano uređenje okoliša, kaže Zupančič. Potvrde su upućene na adresu APN-a i nekolicine kupaca stanova koji su im bili poznati. Problem je ustvari nastao zbog poništene građevinske dozvole jedne od zgrada. Prvotno su dozvole ishodovane za obje, no potom je jedna osporena. Vlasnik jedne od susjednih parcela žalio se na izdavanje dozvole, s obzirom da u postupku nije saslušan i upitan za suglasnost na gradnju, kako propisi i nalažu. Ispostavilo se kasnije kako APN kao tražitelj dozvole u postupku nije među ostalima prijavio i ovog vlasnika, pa bujska ispostava Službe za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, graditeljstvo i imovinsko-pravne poslove od njega i nije tražila suglasnost. Postupak je stoga vraćen na početak, ovoga puta s namjerom da se sasluša i vlasnik sporne parcele, no on ni time nije bio zadovoljan, već koncem siječnja ove godine upućuje žalbu i na obnavljanje postupka nadležnom Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. I »žalbe na žalbu« imaju svoje rokove, a inzistiranje vlasnika neizgrađene parcele teško da će rezultirati definitivnim odbijanjem građevinske dozvole, veli nam upućeni, pravni izvor. To nam je u kratkom razgovoru prigodom primopredaje sedam stanova potvrdila i zamjenica direktora APN-a Mira Jeras, koja je najavila kako će postupak biti okončan do lipnja, kada će, uvjerava, i ostali stanari moći u svoje stanove. K. NEMET Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>