Uskoro odluka o novom dobavnom pravcu

HRVATSKA – Povjerenstvo za plinofikaciju uskoro će, vjerojatno na idućoj sjednici, donijeti odluku o novom dobavnom pravcu prirodnog plina za Hrvatsku, o novom skladištu, a otvorit će se i rasprava o LNG (ukapljeni naftni plin) terminalu.

Hrvatska, kad je riječ o opskrbi plinom, ne smije biti ovisna o voluntarizmu, tomu hoće li se Rusija i Ukrajina dogovoriti, tko će “voditi ratove preko plina”, istaknuo je na današnjoj sjednici Povjerenstva premijer Ivo Sanader ponavljajući da projekt plinofikacije Hrvatske nije ništa manje važan od autocesta. Radovi na plinovodu Pula-Karlovac počet će 18. siječnja, njihov se završetak očekuje početkom jeseni; do konca svibnja, ili, u slučaju problema, mjesec, dva kasnije očekuje se i dovršetak radova na podmorskom plinovodu od polja u sjevernom Jadranu do kopna, te do terminala u Vodnjanu. Kako je najavio predsjednik Uprave Plinacro-a Branko Radošević plinovod do Splita, koji je bio planiran do 2011., mogao bi biti gotov do kraja 2009. Član Uprave Ine Mirko Zelić ističe da povezivanje plinovodom s poljima sjevernog Jadrana znači i povezivanje s Italijom, a time i mogućnost dobave i alžirskog plina. Uz sadašnji dobavni pravac iz Austrije i novi dobavni pravac preko Mađarske Hrvatskoj bi se do 2009. moglo osigurati pet do 5,5 milijardi prostornih metara prirodnog plina. Time će se, naglašava, Hrvatska integrirati s europskim sustavom koji je povezan i s Rusijom, Norveškom, Kaspijskim bazenom i sl.

Tada ima smisla i novo skladište plina, kazao je Zelić, napominjući da postoji mogućnost proširenja postojećeg skladišta Okoli za 400 do 500 milijuna prostornih metara. Još jedno pak skladište imalo bi smisla kada se angažira LNG projekt, a za to skladište postoji mogućnost u Beničancima, ali nakon 2010. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina podsjetio je da je projekt LNG terminala na Krku bio aktualan i prije deset godina, kada je imao i podršku te županije. Uz plinovod Pula-Karlovac, županija više nije spremna podržati da taj terminal bude na Krku, logičnije bi bilo da u ovoj fazi bude lociran u Dalmaciji, kazao je Komadina. Jakovčić i Komadina upitali su i postoji li mogućnost da se termoelektrane Plomin i Urinj, koje će biti “na trasi plinovoda” Pula-Karlovac, s ugljena i mazuta prebace na plin. (Hina) Preuzeto sa www.poslovni.hr

]]>