Uskoro “prepaid” naplata cestarina

ZAGREB – Prijedlog za sniženje cestarine na autocesti Zagreb – Split kao i za ostale ceste u sustavu Hrvatskih autocesta (HAC) te autocestu Zagreb – Rijeka dostavljen je Vladi.

Od sredine studenoga cestarina bi trebala pojeftiniti za nekoliko desetaka posto teretnim i osobnim vozilima. Te niže cijene vrijedile bi tijekom jeseni, ali i u dijelu proljeća o čemu će se. »Vlada bi se o prijedlogu trebala očitovati na jednoj od sljedećih redovitih sjednica«, kaže Marina Halužan, glasnogovornica Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka. Zimska i ljetna tarifa S obzirom na to da je jedan od najvećih problema autoceste nerazmjer vozila koji se njome voze ljeti odnosno zimi, smanjenjem cijena Ministarstvo bi željelo da autocesta bude pristupačnija, s gušćim prometom koji bi kompenzirao pojeftinjenje. Ideju o dvotarifnom sustavu naplate cestarine početkom godine objavio je ministar Božidar Kalmeta, a na svečanosti otvaranja autoceste Zagreb – Split spomenuo ju je i premijer Ivo Sanader rekavši da je »blizu odluka o dvije tarife cestarine za promet autocestom«.

Nakon nekoliko mjeseci snimanja stanja i prikupljanja podataka, HAC je završio analizu učinka uvođenja naplate u dvije tarife, ali, na žalost, kako kaže glasnogovornica Alenka Dučić, prije negoli se Vlada očituje o njoj ne mogu govoriti u javnosti. »Napravili smo sve što se od nas tražilo, a nešto konkretnije možemo reći tek kad Vlada odobri nove tarife«, ističe. Cijelo vrijeme govorilo se o uvođenju ljetne i zimske tarife, gdje bi u prvom slučaju cestarine ostala ista (157 kuna u jednom pravcu do Splita za vozila prve skupine), a cijene koje bi vrijedile zimi, tijekom predsezone i posezone, bile bi niže. No, prema riječima glasnogovornice Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Marine Halužan, tarife neće vrijediti za sve vozače. Vjesnik doznaje da će se uvesti modeli, tj. paketi. Naime, vozač koji ne koristi autoceste često, primjerice jednom ili dvaput mjesečno, plaćat će istu cijenu cijele godine, ali oni koji koriste autocestu češće, tj. voze se duljim trasama, zimi će plaćati nižu cijenu cestarine. »Cijene će ovisiti o modelu koji vozač izabere, a cijeli princip je poput skidanja novca s kartice za telefoniranje tzv. prepaid sustav, u kojem vozač unaprijed plati određeni iznos koji mu se svakim prolaskom autoceste za određeni iznos smanjuje«, kaže Halužan. Bojan Terglav Izvor Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>