Uskoro, umjesto manjih deponija, ekonatpisi i cvijeće

OSIJEK – Dok na jednom mjestu kupimo odbačeno smeće, na drugome netko baci otpad i opet se brzo stvaraju novi manji deponiji.

Poznato je da najčešće u prigradskim naseljima, na rubu Osijeka, bude divljih odlagališta otpada koje, u nekoliko akcija godišnje po nalogu Grada, očistimo, ali ne možemo dopustiti da usred parka ili bilo gdje na javnoj površini od hrpice smeća nastaju neprekidno novi deponiji, što se upravo događa. U Osijeku je očito zaživio novi trend stvaranja manjih divljih deponija – kaže Stevo Anetić, rukovoditelj Unikomove radne jedinice “Čistoća”. Potaknuto sve češćim intervencijama čistača na javnim površinama u širem središtu grada, Unikomovo je poslovodstvo odlučilo pokrenuti akciju svojevrsnog upozorenja neodgovornih, anonimnih pojedinaca koji bacanjem sitnog smeća naružuju uređene zelene i javne površine. Lokacije gdje se učestalo pojavljuju hrpice odbačenih boca i limenki, kartona, papira i odjevni predmeti Unikom će očistiti i na to će mjesto “Zelenilo” posaditi cvijeće! – Čim očistimo manji deponij, nastane drugi, a naš je posao trajno ukloniti deponij i urediti javnu površinu. Stoga razmišljamo cvijećem pokazati koliko nam je stalo da Osijek bude čistiji i ljepši – kaže Tino Lončar, Unikomov direktor.

Akcija zaštite svakog četvornog metra uređene gradske površine mogla bi se nazvati “Cvijeće, umjesto smeća”, međutim u Unikomu još razmišljaju na koji će način uspostaviti komunikaciju s “nevidljivim” građanima zagađivačima, koji uporno na isto mjesto bace smeće. Tako je predloženo da u Perivoj kralja Tomislava blizu “Iktusa” (kod zida gdje je nekad davno stajao kontejner), gdje se redovito pojavljuje manji deponij, poslije čišćenja zemljišta radnici “Zelenila” posade cvijeće i postave odgovarajući ekonatpis uz posudu na stalku (poput koša za smeće) u kojoj bi stajao cvjetni nasad. Kao u ovom parku, pojedinci po navici bacaju smeće i kod restorana “Bendek” u Donjem gradu, ali i u svim drugim dijelovima grada. Upravo je proračunskim novcem (dakle, novcem osječkih poreznih obveznika) očišćena hrpetina otpada veličine 5.000 četvornih metara na Brijestu, dok čišćenje smeća čija hrpa svakodnevno biva sve veća čeka deponij kod groblja na Klisi. Građani su dojavili Unikomu na telefon 374-212 o još nekoliko divljih odlagališta, konkretno kod obilaznice u Josipovcu i u Tenji, gdje su mala odlagališta pretvorena u brdašca na čak pet-šest lokacija. Autor: N.ŠPOLJARIĆ Izvor: www.Glas-Slavonije.hr

]]>