Utvrditi razmjere ugrožavanja zaštićenog dobra

ŠIBENIK – Župan šibensko-kninski Duje Stančić sutra će, zajedno s Damirom Lučevom, ravnateljem Zavoda za urbanizam, saborskim zastupnicima i načelnikom Nikicom Golešom, obići sve lokacije u rogozničkoj općini na kojima je predviđeno uklanjanje bespravnih kuća i moguće uklapanje nekih područja u županijski prostorni plan.

Teren će se, doznajemo, razgledati s mora kako bi se utvrdili razmjeri narušavanja zaštićenog obalnog pojasa i zauzetost predviđenih turističkih zona. Podsjetimo, početkom srpnja bespravni graditelji s uručenim rješenjima o rušenju organizirali su u Rogoznici masovni prosvjed i utemeljili Odbor protiv rušenja koji će ih zaustupati u pregovorima s općinskim, županijskim i državnim vlastima. Ako se ne donese sanacijski prostorni plan zaprijetili su masovnim prosvjedima i blokiranjem prometnica. Županijskim prostornim planom izvan zone obuhvata ostalo je, podsjetimo, 1180 bespravno izgrađenih objekata, a 480 ih je izgrađeno u (Uredbom Vlade RH) zaštićenom obalnom području.

Općina Rogoznica ne može donijeti svoj plan prostornog uređenja bez da ga uskladi s planom višeg reda, odnosno županijskom prostornoplanskom regulativom. Stoga su rogoznički načelnik Nikica Goleš, donačelnik Ante Bogavčić i općinski vijećnici zaključili da će radije raspustiti Općinsko vijeće nego dići ruku za rušenje više od tisuću objekata. Prostorni planovi moraju biti usvojeni do kraja godine. U protivnom se po sili zakona raspuštaju predstavnička tijela lokalne samouprave, pa je Goleš već najavio izvanredne izbore za rogozničko Općinsko vijeće. Vedrana STOČIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr