Uz autocestu i ceste za seljake

ŽUPANJA – Do kolovoza 2006. posljednja dionica autoceste Zagreb-Lipovac trebala bi biti dovršena, a istodobno s gradnjom suvremene autoceste bit će sagrađene i paralelne ceste kojima je cilj povezati južni i sjeverni dio k.o. Županja.

“Prije nekoliko godina pri gradnji dionice od Velike Kopanice do Županje bilo je problema upravo zbog te komunikacije, pa je kao kompromisno rješenje sagrađena asfaltirana cesta prema prijelazu Ćalići. Sada takvih problema neće biti”, kaže dogradonačelnik Ivan Baotić, prisjećajući se prosvjeda seljaka koji su prije četiri godine danima tražili gradnju nadvožnjaka i paralelne ceste, jer nisu imali drugi način za prijelaz traktorima i poljoprivrednim strojevima preko autoceste. Hrvatske su se autoceste obvezale, čim Grad riješi imovinsko-pravne odnose, nasuti kolničku širinu s rubnicima kamenim materijalom i riješiti oborinsku odvodnju, tako da će poljoprivrednicima biti omogućen dobar put do njihovih polja na južnom dijelu k.o. Županja.

Cesta će prolaziti uz Virove, koji su vrlo specifičan vodotok i veći dio godine su protočna spona s rijekom Spačvom, no iz gradske uprave najavljuju kako neće biti narušen prirodni sklad te prirodne oaze uz koju su i vikend-kuće mnogih Županjaca. “Hrvatske autoceste planirale su graditi betonski most preko Virova, no od toga se, jer smo tako željeli, odustalo jer želimo Virove sačuvati, koliko god je moguće, od ljudske ruke”, kažu u gradskoj upravi, zaključujući da će poljoprivrednici sigurno biti zadovoljni novom cestom paralelnom uz autocestu Zagreb-Lipovac. Autor: Z.KNEŽEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

Drvene kuće – Gradimo.hr

]]>