Vanjska sjenila za zimske vrtove

Ovo je najučinkovitiji način osjenčavanja zimskog vrta (njegova učinkovitost dostiže vrijednost i do 60%) kombiniran s određenim automatizmom (mjerni uređaj za detekciju jačine sunca i vjetra) koji snažno sprječava prodor toplinskih zraka kroz velike staklene plohe.

Vanjska sjenila snažno utječu i na opći optički izraz zimskog vrta i mogu se pretvoriti u vrlo skupo rješenje, poglavito kad je riječ o specijalnim oblicima zimskih vrtova.

Nerijetko se vanjska sjenila ne mogu uopće postaviti na neke zimske vrtove. Osim toga moramo imati na umu da su materijali vanjskih sjenila konstanto izloženi vanjskim utjecajima i atmosferskim (ne)prilikama pa iz toga se razloga često prljaju.

Unutarnja sjenila

Svejedno radi li se o rolo-zavjesama, aluminijske žaluzine, plisirane zavjese, žaluzine, tekstilne zavjese i drugo – u svakom slučaju najpraktičniji su oni materijali koji dospjele sunčeve zrake na najbolji mogući način reflektiraju.

Budući da se stupanj učinkovitosti ovih rješenja kreće oko 40%o onda je kod unutarnjih sjenila u zimskom vrtu potrebno ugraditi ”snažniji i veći“ sustav za prozračivanje nego li je to slučaj s vanjskim sjenilima.

Prednost kod unutarnjih sjenila je mogućnost individualnog koncipiranja izgleda i oblika što znači da otpada ugradnja skupih navodećih mehanizama.

Osim toga unutarnja sjenila predstavljaju vrlo dekorativan element unutarnjeg uređenja koji tijekom večeri može štititi našu privatnost a tijekom hladnih i kratkih zimskih dana učinkovito propuštati toplo, ugodno i nezasljepljujuće sučevo svjetlo…

]]>