Vanjska žbuka na zidovima od poroznog betona

Pravilo govori da primjerice čvrstoća i krutost slojeva mora opadati od unutra prema vani.

Osim toga kod visoko izolacijskih zidova od poroznog betona treba voditi računa o aspektu toplinske zaštite.Tu je zato potrebna mala specifična gustoća sistema žbuke.

Svi najpoznatiji proizvođači žbuke u Njemačkoj nude upravo sisteme usaglašene sa zahtjevima poroznog betona. Izrada žbuke može biti jednoslojna ili u dva sloja i to u formi lagane donje ili gornje žbuke. U vanjskom području moguća je lagana žbuka debljine < 20 mm, ukoliko ponuđač može dokazati ispitivanje valjanosti.

Posebnu točku predstavljaju unutarnje površine , koje se moraju tapacirati. Tu se tretiranje površina može ograničiti na obradu fuga i instalacijskih proreza.

Smanjenje sloja žbuke rezultira dobitkom površine stanovanja, koja opet utječe direktno na smanjenje troškova gradnje/m2 korisne površine.

Prije početka proizvodnje žbuke treba detaljno ispitati podlogu na koju se nanosi žbuka. Podloga mora biti čvrsta, čista i bez prašine. Moguće je eventualno prethodno vlaženje površine kod higroskopnih kamenih podloga i to prema napucima proizvođača žbuke.

Kod izmjena površine npr. u području armiranih nadvojnih građevinskih elemenata ili u području kutija za rolete neophodna je žbukana armatura. Ona treba biti postavljena u konačnom stanju tako da ne leži direktno na opeki već na vanjskoj trećini debljine žbuke.

Time je dato maksimalno osiguranje od pukotina . Kao materijali su moguće alkalno rezistentne staklene rešetkaste ispune ili usko pletena podloška od oplemenjenog čelika.

Posebnu pozornost treba posvetiti području podnožja. Zbog neophodne zaštite od vlage potrebno je brtvljenje najmanje 30 cm preko GOK-a, u finiš fazi ta vrijednost t treba iznositi još najmanje 15 cm.

Iznad toga nije potrebno brtvljenje ukoliko se koristi žbuka koja odbacuje vodu, što vrijedi za žbuku namjenjenu za uporabu na poroznom betonu.

]]>