Vanjsko osvjetljenje

Vanjsko osvjetljenje u obliku zidnih ili stojećih lampi je neophodno iz sigurnosnih razloga i kao pomoć pri orjentaciji. Osvjetljava put do kuće, kućni broj, stepenice ili put do vrta.

Osim toga vanjsko osvjetljenje daje poseban akcente u vrtu te ističe ukrasno grmlje i drveće. Osim toga osvjetljenje u sumrak pretvara vrt u sastavni dio stambenog prostora. Za osvjetljenje kuće i pristupnih puteva postoji mnoštvo različitih vrta zidnih, stojećih i stupnih rasvjetnih tijela, kao i rasvjete koja se može postaviti u žlijebove krova, koje odgovaraju arhitekturi kuće. Prilikom odabira i broja lampi treba uzeti u ozir i svjetlosne odnose uzrokovane smjenom godišnjih doba (smeđa zemlja, zeleno lišće, bjelina snijega). Za iskorištenost svjetlosti su mjerodavni snaga svjetlosti po vatu električne snage iskazana u Im/W (lumen po watu).

Iskustveno pravilo daje sljedeće vrijednosti:

  • za osvjetljenje ulaza ca. 10 Im/W po m2 osvjetljene površine
  • za osvjetljenje prilaznih puteva ca.5-10 Im/W po m2 osvjetljene površine
  • za sigurnosno i alarmno osvjetljenje ca. 50 Im/W po m2 osvjetljene površine
  • za osvjetljenje vanjskog prostora za sjedenje ca. 20 Im/W po m2 osvjetljene površine
  • za dekorativno (akcentno) osvjetljenje vrta ca.50 Im/W po m2 osvjetljene površine
  • Reflektori u vrtu zahtjevaju dovoljno strujnih izvoda kao i polaganje vodootpornih kabela do dubine od 60 do 80 cm, s pokrivnom zaštitom. Reflektori se mogu čvrso montirati ili fleksibilno postaviti na stupove i nosače.

    ]]>