Važna IR rasvjeta – Video nadzor

Razvojem tehnologije i pravodobnim prepoznavanjem zahtjeva korisnika instalateri CCTV sustava imaju veliku mogućnost za dobivanje novih poslova od kojih je snimanje i prepoznavanje registracijskih tablica automobila vrlo atraktivno i vrlo traženo. Aplikacije su mnogobrojne: od automatske kontrole i naplate parkiranja do naplatnih sustava na auto cestama, od jednostavnih sustava koji će samo snimati registracijske oznake do složenih sustava u čijem će radu biti “ inteligencije “ i automatike ( npr. hvatanje i snimanje registracijske oznake , analiza uhvaćene slike i njezino prepoznavanje, spremanje alfanumeričke informacije u bazu podataka, automatsko izvršavanje neke radnje s obzirom na prepoznatu registraciju ( npr. podizanje rampe, alarmiranje,…). Tehnologija je sazrela i na tržištu postoji mnoštvo opreme. Ipak za mnoge instalatere ovo je sasvim novo područje rada i vrlo je lako upasti u zamku odabira neodgovarajuće opreme ili pogrešne instalacije odgovarajuće opreme. Greške su skupe i treba u startu ih izbjeći.

Bez obzira koji posao radite najbolji je slijedeći savjet: učite iz tuđih grešaka, ne iz vlastitih. Tokom zadnjih godina, prateći razvoj tehnologije i pionirske pokušaje instalacija sustava za prepoznavanje registracija uočeno je slijedeće: vrlo je lako instalirati kvalitetan i skup sustav koje jednostavno – ne radi. Razlozi tome su mnogobrojni, a najvažniji faktor je kvaliteta uhvaćene slike koju treba analizirati. Kvaliteta uhvaćene ( snimljene ) slike osobito dolazi do izražaja kada se u sustavu koristi i software kojim se slika analizira i vrši njeno prepoznavanje ( ekstrakcija alfanumeričke informacije). U slučaju prljavih registracija kod vozila koja brzo prolaze i imaju uključena svjetla dobivanje kvalitetne slike predstavlja pravi izazov za svakog instalatera. Isto tako različiti “ tradicionalni” problemi kod svih CCTV sustava ( promjene uvjeta svjetla , atmosferske prilike, položaj sunca ljeti i zimi,…) predstavljaju dodatni zadatak kojeg treba riješiti.

Praktični savjeti: Koristite različite kamere za različite zadatke

Mnogi korisnici traže od instalatera da istu kameru koriste za dvostruki zadatak : za prepoznavanje registracije i za video nadzor šireg područja. Takvo rješenje u pravilu ne donosi dobar rezultat. Kamera ionako ima važan zadatak ( u svim uvjetima uhvatiti kvalitetnu sliku registracije pogodnu za analizu ) pa ne može istovremeno pokrivati i šire područje. U tim situacijama treba koristiti dvije kamere, svaku za svoju namjenu ili instalirati specijalne “dualne” kamere.

Pravilno pozicioniranje kamere

Idealno bi bilo postaviti kamere tako da gledaju direktno u nadolazeća vozila na mjestima gdje vozila ne mogu proći brzo niti pod neodgovarajućim kutom ( npr. ispred rampe ili neke druge barijere) kao i na mogućnost da kod velikog prometa neka od vozila ne budu zaklonjena vozilom ispred sebe. Kameru ne bi trebalo postavljati suviše visoko iznad ceste, idealan kut je do maksimalno 30 stupnjeva ( što manji kut tim bolje ). Uzmite u obzir i položaj sunca u različitim dijelovima dana kao i razliku položaja sunca ljeti i zimi.

Jedna kamera , jedna kolnička traka

Mnoge instalacije nisu bile zadovoljavajuće iz jednostavnog razloga što je jedna kamera pokrivala više kolničkih traka. U pokušaju da se kamerom pokrije što širi kut smanjuje se veličina i kvaliteta slike i registraciju je otežano ili čak i nemoguće identificirati osim u rijetkim idealnim uvjetima koji u stvarnosti ne postoje. Kamera za prepoznavanje registracije treba hvatati kvalitetnu sliku 24 sata na dan i u svim mogućim uvjetima rada .

Važnost infracrvene rasvjete

Zapamtite da infracrvena svjetlost ima najvažniju ulogu ne samo noću već i danju. Specijalne kamere koje se koriste za prepoznavanje registracija filtriraju svu vidljivu svjetlost i za stvaranje slike koja nam je potrebna koriste isključivo infracrveno svjetlo. Tim pristupom rješavaju se mnogi problemi koji se ne mogu riješiti sa uobičajenim CCTV kamerama ( uključena svjetla na automobilima, odbljesak zbog sunca ili vlažne ceste,… Dakle kvalitetno infracrveno svjetlo vrlo je važno i omogućava hvatanje slike u svim uvjetima, noću , ali i danju.

Snimanje i kompresija

Iako je kompresija neophodna kod digitalnog snimanja, prevelika kompresija može degradirati sliku do te mjere da je učini praktički neupotrebljivom . Kompresija smanjuje kvalitetu i podešavanje stupnja kompresije kod pojedine aplikacije ovisi o mnogim faktorima ( udaljenost kamere, uvjeti na cesti, kut kamere prema vozilu,…) Najbolje je isprobati nekoliko različitih stupnjeva kompresije, pregledati snimke i odabrati najvišu kompresiju koja će najmanje degradirati kvalitetu slike.

Hvatanje slike i proces prepoznavanja

Iako se hvatanje i prepoznavanje slike često koristi kao sinonim, treba razlikovati hvatanje slike ( proces pri kojem kamera hvata sliku i šalje je snimaču ili nekom drugom procesoru ) i prepoznavanje slike koje predstavlja inteligentan proces pri kojem se uhvaćena slika analizira specijalnim softwareom i pretvara je u slijed slova i brojeva. Alfanumeričke informacije šalju se u bazu podataka za naknadno analiziranje, uspoređivanje ili se koriste kao okidač za aktivaciju određenih radnji. (J.S.)

Izvor: Security info www.security-info.biz/hr

]]>