Već danas potpisivanje Ugovora s nizozemskim partnerima!?

BELI MANASTIR – Predstavnici belomanastirskog Gradskog poglavarstva trebali bi danas u Zagrebu potpisati Ugovor o gradnji novih stambenih jedinica na području Belog Manastira s predstavnicima nizozemskih udruga DIGH i Ymere.

Kako ističe belomanastirski dogradonačelnik Vlado Kedmenec, želja gradskih otaca, koju će prezentirati Nizozemcima, stotinjak je novih stanova u novim zgradama ili novosagrađenim katovima postojećih zgrada s ravnim krovovima, čime bi se konačno riješilo pitanje stambenog zbrinjavanja, a ujedno i problemi prokišnjavanja. – Dio stanova pripao bi u vlasništvo Gradu, a dio tvrtkama koje budu radile na njihovoj gradnji – priča Kedmenec, dodajući kako bi stanovi bili namijenjeni za prodaju, odnosno iznajmljivanje, dakako u skladu s financijskom moći Belomanastiraca. Nekoliko lokacija bit će predloženo za gradnju novih zgrada, o kojima će se, prilikom skorašnjeg posjeta baranjskoj “metropoli”, izjasniti Nizozemci, a gradnja novih katova planirana je na zgradama u središtu grada, onima u susjedstvu četverokatnog “Kanarinca”, za koji će, pak, biti predložena obnova.

Važno je istaknuti kako je riječ o pilot-projektu koji će biti proveden na područjima Osijeka i Belog Manastira, a za koji postoji ‘blagoslov’ nizozemske vlade, jer se jedna od dvije spomenute udruge bavi isključivo ishođenjima kredita. Inače, Nizozemci su na adresu Gradskog poglavarstva već poslali pismo namjere, o kojem se jučer raspravljalo i na sjednici Gradskog poglavarstva. U pismu, između ostaloga, stoji kako su spremni dati zajam s niskim kamatama, te kako će u projekt uključiti domaćeg izvoditelja. U prijedlogu Ugovora, pak, istaknuto je kako Grad Beli Manastir želi pokrenuti obnovu postojećih i gradnju novih stanova, ali na raspolaganju nema dovoljno sredstava, pa će partnerima ustupiti građevinsko zemljište u gradskom vlasništvu i ishoditi sve potrebne dokumente.

A da potrebe za novim stanovima postoje, može se zaključiti iz podužeg popisa onih kojima je stan potreban, u prvom redu mladim obiteljima. Inače, kompletna priča oko tog projekta krenula je nakon posjeta belomanastirskog gradskog izaslanstva, na čelu s Kedmencem, Amsterdamu, nakon čega je uslijedio uzvrat u Belom Manastiru. Belomanastirci, ali i potencijalni nizozemski partneri, složili su se kako, bar za sada, drugog načina za stanogradnju u Baranji nema, budući da su uvjeti iz POS-a, ruku na srce, za Belomanastirce prilično nepovoljni. Autor: I.GETTO Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>