Već ove zime obnovit ćemo hotele Adriatic, Amfora i Slavija

HVAR – Adriatic će nakon potpune obnove imati pet zvjezdica, Slavija će postati trendy-hotel za mlađe ljude, a Amfora će biti rekonstruirana i dobiti wellness centar. Iduće godine imamo velike planove sa Sirenom, Palaceom i Pharosom

U sjeni afere oko privatizacije Liburnia Hotela, na Hvaru je početkom kolovoza na snagu stupio dioničarski sporazum između države i luksemburške ORCO Grupe za osnivanje javno-privatnog partnerstva u tvrtki Sunčani Hvar, koji je osnažen i jednokratnom uplatom 200 milijuna kuna od strane ORCO-a za dokapitalizaciju. Prije dva dana ORCO je imenovao i novu tročlanu upravu Sunčanog Hvara na čijem čelu je Dragan Lazukić, kojega smo zamolili da javnosti predstavi prve korake i planove novog investitora. Uplatom 200 milijuna kuna za dokapitalizaciju prije roka, čime je temeljni kapital Sunčanog Hvara povećan na 531.097.100 kuna, pravno je zaokružena faza “papirologije”, pa možemo krenuti u realizaciju naših projekata od kojih će dio biti vidljiv već u idućoj poslovnoj godini.

S riječi na djela Slogan ORCO Grupe kod davanja ponude za partnerstvo bio je “Pretvorimo prekrasni Hvar u uspješni Hvar”. Odakle ćete početi u tom projektu?

Hoteli u Hvaru radit će do 22. listopada i sezona će biti bolja za nekoliko postotaka i u fizičkim i u financijskim rezultatima. Ove zime planiramo renovirati hotele Slavija i Adriatic u cijelosti, te značajno rekonstruirati hotel Amfora. Predviđena ulaganja za Adriatic će iznositi oko pet milijuna eura, a za Slaviju 3,5 milijuna eura, što je više od planiranog s obzirom na promjenu koncepcije ponude. O detaljima koncepcije se još razgovara, ali u osnovi se radi o pretvaranju Adriatica u luksuzni hotel s pet zvjezdica i 60 soba s atraktivnim beauty-wellness centrom. Wellness centar će biti i u hotelu Amfora, jer na toj vrsti ponude planiramo puno učiniti za sve goste Hvara.

Kakav će u iduću turističku sezonu ući hotel Slavija?

Njega planiramo pretvoriti u trendy-hotel, pretežito za mlađe ljude zbog njegova položaja u središtu grada. Njegove 54 sobe bit će svaka posebno dizajnirana, oblikovana na originalan način, ali one neće biti takve da bi se u njima boravilo cijeli dan. Bit će namijenjene onima koji će se zabavljati i izlaziti i noću i danju, a koji su dragocjena klijentela.

Obnova hrvatskim tvrtkama

Znači li najava značajnih građevinskih radova u hotelima Sunčanog Hvara da će grad Hvar ove zime biti veliko gradilište? Posla će svakako biti puno, ali pokušat ćemo biti što neprimjetniji u tome. Što se tiče izvođača, oni će biti odabrani natječajem i to će biti sve hrvatske tvrtke. Dakle, tijekom zime u rekonstrukciji će biti hoteli Adriatic, Amfora i Slavija. Vjerujemo da će svi biti u funkciji u svibnju iduće godine. Ostali hoteli će imati manju rekonstrukciju, poput Sirene za koju imamo velike planove. Za iduću godinu imamo velike planove sa Sirenom, Palaceom i Pharosom.

Sunčani Hvar ima oko 10,5 milijuna eura duga prema bankama. Kako ćete riješiti ta potraživanja?

Vrlo brzo počinjemo razgovore s poslovnim bankama i taj dio dugovanja ćemo riješiti na najbolji mogući način, tvrtka će se financijski stabilizirati i tržišno pozicionirati kao profitabilna i visokokvalitetna.

Dakle, od 2006. godine turistička slika Hvara bi mogla dobivati neke nove obrise?

Veliki je posao pred nama, pa iako imamo ugovor s HFP-om na pet godina u kojima ćemo ukupno uložiti oko 600 milijuna kuna, mi smo u Hvar došli da tu ostanemo 20-30 godina. Ne mislimo raditi ništa na brzinu i preko noći, a u dogovoru s lokalnom upravom spremni smo i na sudjelovanje u velikim infrastrukturnim zahvatima poput zračne luke i slično. piše Ružica MIKAČIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr