Većina božićnica u »kešu«

POREČ – Istarske tvrtke će, kao i svake godine, isplatiti svojim radnicima božićnicu, odnosno 13. plaću i to uglavnom u sklopu odredbi kolektivnih ugovora koje ih obvezuju na prigodne darove zaposlenicima i njihovoj djeci.

Neki se drže maksimalnog neoporezivog dijela od dvije tisuće kuna, a drugi će isplatiti manje iznose. Većina tvrtki isplaćuje božićnice uz plaću, »u kešu«, no ima i onih koji to čine u bonovima ili poklonima. Osim 13. plaće, istarska poduzeća prigodno nagrađuju i djecu svojih zaposlenika, uglavnom poklon-bonom u vrijednosti 400 kuna. Sve turističke tvrtke isplatit će svojim radnicima božićnicu, a njihovoj djeci poklon-bon. Pulski Arenaturist uplatit će djelatnicima tijekom ovog mjeseca 650 kuna u gotovini, plus 400 kuna poklon-bona za djecu. Radnici porečke Plave lagune dobit će 2.000 kuna, a njihova djeca poklon-bon od 400 kuna, i to 22. prosinca. Riviera će djelatnicima platiti 1.300 kuna u gotovini, a svi oni koji su radili u društvu duže od šest mjeseci (sezonci) za božićnicu će dobiti tisuću kuna, tijekom ovog mjeseca. Turistička tvrtka Rabac u gotovini će isplatiti 1.600 kuna te podijeliti poklon-bonove djeci radnika. Informaciju od umaškog Istraturista zbog zauzetosti svih rukovoditelja nismo uspjeli dobiti. Porečka Agrolaguna dat će zaposlenicima bon u vrijednosti od 800 kuna, koji će moći potrošiti u Konzumovim prodavaonicama, te 500 kuna u gotovini. Uz to, dobit će i poklon-paket s Agrolaguninim proizvodima te bon u vrijednosti 400 kuna za djecu.

Pulski Uljanik isplaćuje 13. prosinca božićnicu u iznosu od 749 kuna. Taj je iznos toliki jer su razliku do neoporezivih dvije tisuće kuna dobili na račun regresa za godišnji odmor. Djeca će dobiti poklon-bon od 400 kuna. Pazinski Puris još nije donio konačnu odluku, ali kako doznajemo u Upravi, zaposlenici će najvjerojatnije dobiti, kao i lani, poklon-bon u vrijednosti 400 kuna te puricu, a i djeci će pripasti »njihovih« 400 kuna. U drugoj pazinskoj tvrtki Kamen informaciju nismo uspjeli dobiti jer su svi šefovi bili na službenom putu. U TDR-u će, kao i obično, radnici dobiti, ovisno u tome u kojoj tvrtki rade, polovicu prosječne plaće. Božićnica će im biti isplaćena tijekom prosinca. Na koncu, jedna zanimljivost – Holcim Hrvatska, bivša Tvornica cementa u Koromačnu, od ove godine ima novi sustav nagrađivanja radnika, koji je dogovorila Uprava tvrtke sa Sindikatom Istre i Kvarnera. Trinaestu plaću, koja se u ovoj tvrtci naziva bonus, čine dva dijela.

– Prva polovica je zajamčena, a drugi dio vezan je uz ostvarenje određenih kriterija, veli glasnogovornica Julija Škoro. Velika promjena u takvom sustavu je individualni pristup svakom radniku i njegovom radu. Na taj način on je posebno motiviran jer svojim radom direktno utječe na isplatu nagrade, odnosno svoja godišnja primanja. Kriteriji su napravljeni tako da normalnim radom i poštivanjem pravila i procedura radnik osim onih osiguranih 50 posto svoje individualne plaće, u najvećem broju slučajeva dobije i preostalu polovicu, odnosno trinaestu plaću, veli Škoro. Kriteriji koji utječu na to vezani su uz koncept održivog razvoja te, među ostalim, uz određene aktivnosti na području društvene odgovornosti, one vezane uz brigu o okolišu i gospodarski rast. V. Md Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>