Većina od 150 izlagača već najavila povratak nagodinu

Sajam u Osijeku – Posljednji dan sajamske manifestacije Osijek Expo, spoja 13. međunarodnog sajma graditeljstva i opreme i 6. obrtničkog sajma, svečanošću su obilježili potonji – obrtnici.

Naime, Obrtnička komora Osječko-baranjske županije ovu je subotu iskoristila za odavanje priznanja svojim članovima. Plaketu za njegovanje tradicionalnih obrta Karlo Mišković, predsjednik županijske Obrtničke komore, uručio je obrtu “Baja”, odnosno njegovu vlasniku Josipu (Baja) Čavajdi iz Jakšića, koji se bavi kovanjem i obradom metala. Plaketu za najatraktivniji proizvod dobio je Brođanin Željko Đido, čija je tvrtka “Mozaik Brod” prikazala brojne zanimljive artikle. Đido, međutim, nije ostao dužan te je uzvratio darovima – Komora je dobila mozaik s grbom grada Osijeka, dok je Nadi Maglaić, direktorici “Osječkog sajma”, u znak zahvalosti, Đido napravio mozaik s natpisom “Osijek Expo”. Vinkovčanka Štefica Posavčević vlasnica je najuređenijeg štanda na sajmu, okićenog njezinom kožnom odjećom. – Obrtnici ovu godinu obilježavaju kao godinu tradicionalnih obrta. Stoga raduje što su se na sajmu Osijek Expo predstavili brojni obrtnci koji njeguju upravo takve obrte – zlatovez, vitraj, užari, licitari, voskari, stolari… – kazao nam je Mišković. Priznanja za sudjelovanje na sajmu dobili su predstavnici komora iz sedam gostujućih županija, a posebna je plaketa otišla u ruke Osječko-baranjske županije za poticanje razvoja obrta. Primio ju je Martin Marolin, pročelnik Agencije za razvoj.

– U deset godina Obrtničke komore Županija se uključila financijskom pomoći. Osim toga, pokrenuto je nekoliko programa za poticanje malog poduzetništva i obrta – dodaje Mišković. Inače, na sajmu su se predstavila 52 obrtnika, čiji su štandovi zauzeli 431 četvorni metar. Ostatak od oko 4.000 kvadrata izložbenog prostora zauzelo je ostalih stotinjak izlagača, koji su tijekom posljednjeg dana sajmovanja organizatoru upućivali samo riječi pohvale. – Zadovoljni smo uspjehom sajma i odazivom posjetitelja. Posebno raduje što su mnogi izlagači najavili svoj dolazak i nagodinu, a moram reći: posjetili su nas ljudi sa Zagrebačkog velesajma, od kojih je Osijek Expo dobio samo pohvale – kazuje direktorica sajma. I medijski pokrovitelj, MC Glas Slavonije sa svojim je partnerima, priredio je jučer posjetiteljima malu “oproštajnu” feštu. Nekoliko rundi čobanca nabrzinu je nestalo! Autor: M. MIHALJEVIĆ Izvor: Glas Slavonije www.glas-slavonije.hr

]]>