Više kampova i hotela nauštrb stanova i apartmana

NOVIGRAD – Najvažnija značajka prijedloga Prostornog plana uređenja Novigrada, koji je građanima predstavljen preksinoć u za tu prigodu pretijesnoj gradskoj vijećnici, jest smanjenje građevinskih zona u Dajli, stanciji Bružada, Šainima i turističkim predjelima Antenal, Pineta i Karpinjan.

U tim mjestima bit će turistička naselja, odnosno kampovi, hoteli i pansioni, ali ne i apartmani i stambena naselja, istaknuo je glavni izrađivač plana Boris Petronijević iz pulskog Urbisa 72. Proširit će se građevinska područja u Kršinu, Bužiniji, Stancijeti, Paoliji, Fakiniji i drugim manjim mjestima u zaleđu, ali velikih mogućnosti za to nema. Postojeće građevinske zone omogućuju u idućem desetljeću, koliko je rok trajanja PPU-a, porast od desetak tisuća stanovnika. Predviđene su dvije varijante zaobilaznica Novigrad – Dajla te jedna za Stancijetu i Bužiniju da bi se Istarski ipsilon što kvalitetnije spojio s cestom prema Novigradu, što još treba razraditi, iznio je Petronijević.

Nije dozvoljena gradnja objekata seoskog turizma na poljoprivrednim površinama, kao ni u obalnom području, što zabranjuje Prostorni plan Istarske županije. Golf igralište s naseljem kapaciteta do 800 postelja planirano je u Praščariji. Ukupni turistički kapaciteti za područje Novigrada iznose 10 tisuća kreveta, od kojih najviše, 3.500, u Terama i 2.350 u Maredi, koja se tretira kao naselje između stanovanja i turizma. Sportsko rekreacijske zone predviđene su u Praščariji, Dajli, Kastaniji i Antenalu. Na potonjoj lokacija je i buduće turističko naselje s kapacitetom od 400 postelja te lukama za javni promet i nautički turizam. Na kopnu će imati 400, a u moru 350 vezova. U gradu su ucrtane dvije marine i luka otvorena za javni promet. Ornitološki rezervat nalazi se u dolini Mirne, a uvedeno je i nekoliko park-šuma u Vidalu, Karpinjanu i drugim mjestima.

Slijedi izrada Generalnog urbanističkog plana i detaljnih planova uređenja. Javna rasprava otvorena je do 8. rujna, do kada građani mogu dostaviti gradskoj upravi svoje primjedbe, koje se, kako se preksinoć čulo, uglavnom odnose na ostanak parcela u građevinskoj zoni i urbanizaciju poljoprivrednog zemljišta. Iduće predstavljanje ovog plana zakazano je za 30. kolovoza, a namijenjeno je javnim ustanovama i poduzećima. T. K. Izvro: Glas Istre www.glasistre.hr