Više od 180 milijuna kuna u razvoj otoka u Istri!

ISTRA – U idućih pet godina u razvoj istarskih otoka trebalo bi biti uloženo više od 180 milijuna kuna! Najviše se ulaganja, logično, planira na Brijunima, oko 140 milijuna kuna.

Čak 40 milijuna kuna predviđeno je za sanaciju i asfaltiranje cestovne infrastrukture na Velikom Brijunu, od čega će u pet godina Ministarstvo mora uložiti 25 milijuna, a Ministarstvo šumarstva i Ministarstvo zaštite okoliša po 7,5 milijuna kuna. Na tom će se otoku 20 milijuna kuna uložiti u dogradnju infrastrukture, popravak obale i lukobrana te rekonstrukciju pristaništa uz mletački kaštel (polovicu Ministarstvo mora, polovicu Ministarstvo šumarstva), a po pet milijuna kuna uložit će se i za sanaciju elektroenergetskog sustava visokog napona i sanaciju vodovodne mreže. Uređenje postojećeg receptivnog punkta Nacionalnog parka u Fažani zajedno s uređenjem putničkog i teretnog gata stajat će 30 milijuna kuna, a novac će namaknuti Ministarstvo mora (17,5 milijuna kuna), Istarska županija i Lučka uprava (svaka po pet milijuna), te Općina Fažana (2,5 milijuna kuna). Otok Sveti Jerolim trebao bi dobiti vodoopskrbu, a podmorski cjevovod do otoka stajat će 15 milijuna kuna, te elektroenergetski sustav, što košta 10 milijuna kuna. U financiranju potonjeg sudjelovat će Županija, Općina i HEP.

U viziji održivog razvitka istarskih otoka predviđeno je osnivanje Javne ustanove Regionalni park »Istarski otoci« kao prepoznatljive turističke atrakcije cjelokupne turističke ponude Istre, za što će tematska podloga biti izrada Atlasa postojećih prirodnih i stvorenih vrijednosti otočnog kopna i podmorja svih otoka istarskog arhipelaga. Za petogodišnju izradu atlasa predviđeno je 15 milijuna kuna, od čega će Ministarstvo mora i Ministarstvo šumarstva i vodnog gospodarstva financirati po pet milijuna, a Ministarstvo zaštite okoliša i Ministarstvo kulture po 2,5 milijuna kuna. Od investicija u istarskim gradovima i općinama izdvajamo izgradnju mosta s kopna na otok Sveti Juraj u Vrsaru u iznosu od tri milijuna kuna (dva milijuna namaknut će Hrvatske ceste, a milijun Ministarstvo mora). Brojne ostale investicije iznose po nekoliko stotina tisuća kuna svaka. Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>