Više od 60 milijuna kuna za potporu hrvatskoj industriji i obnovljive izvore energije

HRVATSKA – Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavilo je danas, 28. lipnja 2006, godine, u „Narodnim novinama“ tri natječaja za potporu tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije, automobilske industrije te obnovljivih izvora energije u ukupnom iznosu od 60,75 milijuna kuna.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavilo je danas, 28. lipnja 2006, godine, u „Narodnim novinama“ tri natječaja za potporu tekstilne i kožarsko-prerađivačke industrije, automobilske industrije te obnovljivih izvora energije u ukupnom iznosu od 60,75 milijuna kuna. Predmet natječaja za potporu proizvođačima dijelova i opreme za automobilsku industriju je dodjela financijskih sredstava – ukupno je riječ o 35 milijuna kuna – Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (koje izdvaja 17,5 milijuna kuna) i Fonda za razvoj i zapošljavanje (koji izdvaja također 17,5 milijuna kuna) za potporu proizvođačima dijelova i opreme za automobilsku industriju, za tehnološki razvoj, a u cilju jačanja konkurentske sposobnosti. Potpora se dodjeljuje za: razvoj vlastitog proizvoda te integracija u širi poslovni sustav, razvoj i proizvodnja alata za proizvodnju novih proizvoda, razvoj novih tehnologija za automobilsku industriju i nabavu investicijske opreme, edukacija kadrova i obrada tržišta, informatizacija poslovnog sustava te za uvođenje sustava kvalitete za automobilsku industriju prema standardima proizvođača automobila. Putem javnog natječaja za dodjelu sredstava za poticanje razvoja i poboljšanja stanja u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji Hrvatske,a s ciljem jačanja konkurentske sposobnosti i kvalitetnije i dugoročnije obrađivanje tržišta, Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nepovratno dodjeljuje financijska sredstva u iznosu od 20 milijuna kuna za poticanje razvoja i poboljšanja stanja u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji.

Potpora je namijenjena isključivo za poticanje razvoja u tekstilnoj i kožarsko-prerađivačkoj industriji Hrvatske, a dodjeljuje se za: razvoj vlastitih proizvoda, usvajanje i razvoj tehnologija, edukaciju i usavršavanje zaposlenih te podizanje razine zaštite okoliša. Sredstva koja će biti dodijeljena temeljem Javnog natječaja za razvoj i proizvodnju opreme za primjenu obnovljivih izvora energije imaju za cilj ojačati konkurentske sposobnosti hrvatskih proizvođača na domaćem tržištu te im poboljšati mogućnosti za izlazak na međunarodno tržište, a sukladno mjerama koje u energetici Ministarstvo provodi u sklopu približavanja Hrvatske Europskoj uniji. Dodjelu sredstava za ovaj Projekt financijski osigurava Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a ukupan iznos potpora iznosit će 5,75 milijuna kuna. Tekstovi javnih natječaja i obrasci za prijavu nalaze se na web stranicama Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva www.mingorp.hr. Sve informacije o projektima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva dostupne su i putem besplatnog info telefona Ministarstva 0800 / 234 – 505.

]]>