Više od 80 posto ispitanika protiv predloženog Prostornog plana

VODNJAN – Ako je suditi po internetskoj anketi, stanovnici Vodnjanštine područja ne žele Prostorni plan njenog uređenja kakav im je u studenom i prosincu prošle godine predstavilo Gradsko poglavarstvo Vodnjana i izrađivač Davor Matticchio.

Naime, jučer se na gradskoj internet stranici www.vodnjan.hr mogao vidjeti rezultat upitnika po kojem se čak 81 posto od 2.805 ispitanika ne slaže s PP-om, koji je već u procesu donošenja. Deset posto ispitanika afirmativno se izjasnilo o njemu, dok se ostatak odnosi na one koji s planom nisu upoznati. Doduše, treba biti i realan te uzeti u obzir mogućnost da većina ispitanika nisu stanovnici vodnjanskog područja ili da su napuhavali svoje neslaganje višestrukim glasanjem s drugih osobnih računala. Također, upitno je i koliki je postotak korisnika interneta među ukupnim stanovništvom Vodnjana – oko 5.600 mještana. No, ove brojke, čak i ako nemaju službenu težinu, pokazatelj su da Plan nije po volji velikom broju ljudi, nazivali ih mi građanima ili samo korisnicima interneta. Na to nezadovoljstvo vjerojatno je utjecala i činjenica da predstavljanje Plana nije bilo transparentno onoliko koliko su to zaslužili mještani. Naime, koncem studenog 2005. održana je jedna javna rasprava u zgradi Zajednice Talijana u Vodnjanu, i to u skučenom prostoru, uz loše ozvučenje i malo vremena za debatu. Predloženi Plan bio je izložen javnosti u zamračenoj sali za vjenčanja u Vodnjanu, a u čitanju sitno ispisanih legendi i brojeva čestica mještani su u pomoć »pozivali« baterijske svjetiljke. Izvanredna rasprava u Peroju, koja je uslijedila početkom prosinca, održana je zbog povećanog interesa vlasnika zemljišta u tom naselju, a prijedlog PP-a na gradskoj je internet stranici objavljen po zahtjevu građana tijekom rasprave. Rezultate ankete definirala je i činjenica da se uoči predstavljanja Plana odigrao već uhodan i evidentan scenarij u »režiji« osoba bliskih političkim i financijskim krugovima. Riječ je o kupnji jeftinog poljoprivrednog zemljišta koje će PP prenamijeniti u vrijedne turističke ili stambene površine.

Također, ključni je moment činjenica da su, unatoč općem smanjenju građevinskog zemljišta naselja i turističko-ugostiteljskih kapaciteta, atraktivne zone u vlasništvu krupnog kapitala prijedlogom Plana dodatno nabujale. Nasuprot tome, kao primjer neprincipijelnosti navodimo slučaj vlasnika zemljišta na periferiji Peroja koji su godinama ranije kupili građevinsko zemljište, a ovakav prijedlog Plana preko noći to pretvara u za njih bezvrijednu zonu rekreacije. Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović smatra da su vlasnici zemljišta kojima je ukinuta urbanizacija uvelike sudjelovali u kreiranju ovakvih rezultata ankete. Vjeruje da je ogromna razlika između broja onih koji se s Planom slažu i ne slažu nastala iz razloga što oni koji nemaju primjedbi nemaju ni interesa izražavati svoje mišljenje. Na to su se usmjerili oni, smatra Vitasović, koji ovakvim Planom neće ostvariti svoje interese. Ako je i tako, treba naglasiti da je riječ o više od 2.200 glasova, što je izuzetno velika brojka za Grad Vodnjan. Čak i ako znamo da je anketa na webu izložena već šest mjeseci. Bilo kako bilo, Prostorni plan prolazi kroz procese potrebne za njegovo konačno stupanje na snagu. Vitasović navodi da bi ovog tjedna suglasnost na Plan trebala izdati Istarska županija, nakon čega će se na razmatranje uputiti i u Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Z. STRAHINJA Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>