Više od četiri milijarde kuna gospodarstvu

HRVATSKA – Prošloga je tjedna Hrvatska banka za obnovu i razvitak s konzorcijem banaka potpisala ugovor o kreditu teškom 100 milijuna eura.

»Ugovor smo sklopili s uglednim europskim i svjetskim bankama i to je po cijeni, odnosno uvjetima najpovoljniji ugovor koji je Hrvatska banka za obnovu i razvitak dosad postigla. Također, to su najpovoljniji uvjeti koje je neki hrvatski kreditoprimac postigao do sada«, rekao je predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev. Izrazio je i nadu da će se, približavanjem Hrvatske Europskoj uniji, kamate i kreditni uvjeti za hrvatske dužnike još sniziti te da će tada HBOR moći još povoljnije kreditirati hrvatsko gospodarstvo. »Sva ta sredstva namijenjena su upravo kreditiranju hrvatskog gospodarstva, posebice malog i srednjeg poduzetništva. U komunalnoj infrastrukturi posebice ćemo posvetiti pozornost i usmjeriti naše kreditne plasmane prema kreditiranju gospodarskih zona, inkubatora maloga gospodarstva te za poticanje izvoza«, dodao je Kovačev.

Valja naglasiti da je HBOR do kraja studenoga plasirao više od četiri milijarde kuna u hrvatsko gospodarstvo. »To je u usporedbi s cijelom prošlom godinom, kad smo kreditirali oko 3,1 milijardu kuna, znatno povećanje. I kod osiguranja bilježimo povećanje u odnosu na cijelu prošlu godinu od 72 posto, odnosno osigurali smo oko 840 milijuna kuna hrvatskog izvoza«, ističe Kovačev. Kad je riječ o kreditiranju malog i srednjeg poduzetništva, HBOR je do kraja studenoga odobrio oko 600 milijuna kuna kredita, ukupno oko 370 pojedinačnih kredita, što je oko 180 posto više nego tijekom cijele prošle godine. Kad je riječ o programima za podizanje dugogodišnjih nasada, voćnjaka, maslinika i vinograda, Kovačev kaže da su zatrpani kreditnim zahtjevima.

Ističe da je u tijeku i program koji ta institucija radi zajedno s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva za poticanja govedarstva, a uskoro kreće i program svinjogojstva. Također s ministarstvima poljoprivrede te mora, turizma, prometa i razvitka rade na programu izgradnje ribarske flote. HBOR je u siječnju počeo snižavati kamate kako budućih tako starih zajmova , koji se već otplaćuju. »Nadam se da ćemo zadržati tu razinu kamata. Snižavali smo kamatne stope do one razine koliko je trebalo da zadržimo realnu vrijednost kapitala te da HBOR-ov profit, odnosno dobit bude minimalna«, pojašnjava predsjednik Uprave HBOR-a. Vesna Antonić Izvor: Vjesnik www.vjesnik.hr

]]>