Višeslojno sigurnosno staklo

To značajno umanjuje rizik od ozljeđivanja staklom prilikom pucanja te nakon loma omogućuje sposobnost preostale nosivosti VSG jedinice. Kao bazni materijal se koristi ravno staklo kao i PVB-folija debljine 0,38 mm, koja se može laminirati u više slojeva. Nakon nanošenja pojedinačnih slojeva se staklo i folija povezuju u trajan spoj postupkom valjanja , a zatim i prešanja u autoklavu pod tlakom od ca.14 bara i temperaturi od 140°C. VSG se u Njemačkoj mora koristiti kao sastavni dio staklenih konstrukcija kod nadvršnog zastakljivanja iz razloga sposobnosti preostale nosivosti. Sve više se koristi naročito u području točkasto oslonjenih fasada.

Kod vertikalnog zastakljivanja se za razliku od nadvršnog zastakljivanja kod VSG-a izrađenog od ESG stakla postiže dobra sposobnost preostale nosivosti.

Vlastita težina stakla djeluje na površini staklene ploče i krhotine stakla se zadržavaju preko folije koja sprečava raspadanje stakla. Neke vrste višeslojnog stakla sa zaljevnom smolom svrstavaju se u okvirima dopuštenja u skupinu VSG stakla.

Višeslojno staklo (VG)

Konstrukcija višeslojnog stakla odgovara VSG staklu, ali se kao međumaterijali više ne koriste PVB-folije već drugi materijali, najčešće reaktivna smola debljine od 1mm do 4 mm. Tehničke prednosti u proizvodnji stakla za specijalne primjene(npr. višeslojnog stakla s unutra postavljenim solarnim ćelijama) čine uporabu višeslojnog stakla vrlo interesantnom.

Ukoliko se primjerice žele proizvesti uska, dugačka stakla koja moraju imati i bušene otvore, onda se uporabom zaljevne smole tolerancija u području bušenih otvora minimizira učinkovitije nego je to slučaj kod laminiranja VSG stakla.

Zaljevne smole se mogu koristiti kao jednokomponentni materijal s ukrućivanjem ispod UV-svjetlosti ili kao višekomponentni materijal.

Jednokomponentni materijali imaju svoje prednosti kod obrade. Naročitu prednost imaju stakla za zvučnu izolaciju izvedena od višeslojnog stakla sa zaljevnom smolom, jer je zaljevna smola svojim sastavom već podešena na specijalna područja frekvencije.

]]>