Višestambeni objekti priključeni na nepostojeću infrastrukturu

PULA – Gradnja višestambenih objekata u Dolinki s gotovo sto stambenih jedinica, od kojih je dio već naseljen, bez priključka na kanalizaciju, koja i ne postoji, uzrokovala je velik problem za postojeće, ali i novoizgrađene okolne objekte.

To je rezultiralo brojnim pritužbama građana jer kamioni pulskoga poduzeća Herculanea gotovo svakodnevno ispumpavaju sadržaj kanalizacijskih cijevi koji završava na obližnjoj njivi, piše u priopćenju Mjesnog odbora Valdebek, koje potpisuje predsjednik Vijeća MO-a Ratko Gregorić. On upozorava, a kaže da je to i službeni stav MO-a, da je pitanje dana kad će se fekalije pojaviti na površini i preplaviti okolno tlo. Rukovoditelj djelatnosti kanalizacije u Herculanei Vladimir Brščić komentira to upozorenje riječima da svatko ima pravo na svoje mišljenje, no da bi se fekalije mogle izliti jedino ako se ne bi redovito praznio kolektor, što ovdje nije slučaj. Brščić je također ispravio krivi navod iz jučer objavljenog članka o dvjema zgradama u Dolinki, gdje smo ga citirali da je septička jama samo privremeno rješenje koje se može koristiti tri godine. Naime, on kaže da je pritom mislio na privremeni priključak za vodu. Mjesni odbor Valdebek u priopćenju upozorava da su se u protekle dvije godine u nekoliko navrata pismeno obraćali Gradu Puli te se protivili ustaljenoj praksi kojom Grad izdaje suglasnost na priključenje višestambenih objekata na nepostojeću infrastrukturu, koja, pišu, neće biti izgrađena još idućih desetak godina. Suglasnost Grada im smeta, jer upravo na osnovu nje Ured državne uprave izdaje lokacijske i građevinske dozvole. – Sva upozorenja i traženja Vijeća da se ne izdaju suglasnosti i dozvole, odnosno da se već izdane preispitaju, ostala su samo mrtvo slovo na papiru na koje nitko od nadležnih nije reagirao. U šturim odgovorima redovito je pisalo da je sve u skladu s postojećim prostornim planom i zakonom, piše u priopćenju.

Iz MO-a Valdebek poručuju da nisu sigurni je li zakonski izdavati suglasnost na priključke višestambenih objekata na nepostojeću infrastrukturu. – U tom dijelu naselja ne postoji sustav kanalizacije, dovršetak kojeg sprječavaju neriješeni imovinskopravni odnosi između Grada i jednog vlasnika parcele preko koje je planirano polaganje cijevi, kaže se u priopćenju, a tu nam je informaciju ranije potvrdio i gradski pročelnik Odjela za prostorno uređenje Vladimir Žmak. MO Valdebek tvrdi pak da su Žmaka 26. siječnja ove godine pozvali na sjednicu Vijeća te da je on tamo izjavio da je problem riješen, za što tvrde i da imaju dokaz, odnosno službeni zapisnik. No, prema njihovu pisanju, Žmak nije i prvi pročelnik koji je preduhitrio rješavanje imovinskopravne zavrzlame na jednoj katastarskoj čestici. Naime, u MO-u tvrde da je prije dvije godine bivši pročelnik gradskog Odjela za prostorno uređenje (Davor Ravnić, op. a.) također izjavio je da je stvar riješena. U priopćenju se upozorava da čak i kada bi Grad riješio problem zemljišta, ostaje problem neizgrađenog ispusta u more. U MO-u smatraju da je neprihvatljivo da kanalizacija završava u zaljevu Veruda. Gregorić dopis završava pitajući se jesu li izdane dozvole i suglasnosti za gradnju stambenih objekata u Dolinki zaista u skladu sa zakonom. B. ŽIŽOVIĆ Izvor: www.GlasIstre.hr

]]>