VIŠNJIČKA LJEPOTICA novi stadion 2009. godine!

ZADAR – Prema idejnom rješenju arhitekta Ante Uglešića, budući stadion će biti kapaciteta oko 16 tisuća gledatelja, sjeverna će tribina biti veća od južne, a obje će biti natkrivene posebnom metalnom konstrukcijom. Zbog svega toga stadion iz zraka podsjeća na mini varijantu Hajdukova stadiona u Poljudu

Projektni zadatak nogometnog stadiona na Višnjiku, što ga je po nalogu bivšega gradonačelnika Zadra Božidare Kalmete izradio član Poglavarstva Radovan Dunatov, sve je bliži početku realizacije. Naime, posljednjih je dana aktualizirano to pitanje, cijela priča iskočila je u prvi plan, nakon razgovora između predstavnika Grada, NK Zadar i AASK Zadar, s ciljem da se pomire potrebe koje imaju nogometaši i atletičari.

“Zapelo” na atletskoj stazi Jer, “zapelo” je na atletskoj stazi, no sve zainteresirane strane ističu kako će taj problem biti riješen na opće zadovoljstvo. Puno je važnije da se konačno krene s izgradnjom, koja bi, ako sve bude išlo prema planu, trebala biti završena 2009. godine. Novo zdanje sadrži cijeli niz tehničkih detalja koje inače propisuju standardi UEFA-e, čime se otvara prostor za organizaciju međunarodnih utakmica. Stadion kapaciteta oko 16.000 gledatelja, s prije uklopljenom atletskom stazom, ima mogućnost da se u njegovu sklopu izgradi i natkriveno igralište 20×20 metara s umjetnom travom.

Međunarodna natjecanja Ukupna površina stadiona je 2650 metara četvornih. Premda će se tek nakon izrade glavnog projekta znati koliko će stajati izgradnja stadiona, prve procjene govore o nekih deset milijuna eura! Prema idejnom rješenju arhitekta Ante Uglešića, sjeverna tribina novoga stadiona kapacitetom je veća od južne, a obje su natkrivene posebnom metalnom konstrukcijom. Zbog toga stadion iz zraka podsjeća na mini varijantu Hajdukova stadiona na Poljudu. S istočne odnosno zapadne strane, gdje stadion nema tribina, Uglešić predviđa nadstrešnicu koja oblikom i ritmom asocira na valovitu površinu mora. Sadašnjih šest atletskih staza proširuju se za još dvije na osam, a travnjak dimenzija 105×68 metara ispunjava sve uvjete za međunarodna nogometna i atletska natjecanja. Uokolo stadiona predviđena su još igrališta za tenis, rukomet i odbojku. — Određenih je razgovora s HNS-om oko izgradnje novoga stadiona bilo, međutim, još ništa konkretno, ali ćemo im sasvim jasno kazati kako bi bilo dobro da se i oni uključe u sufinanciranje izgradnje — kaže prof. Josip Bajlo, sportski direktor NK Zadar. Ni u Gradu Zadru kao potencijalnom investitoru izgradnje novoga stadiona, nismo mogli dobiti opipljiviji odgovor.

Tek idejni projekt Iz prakse znam da su kod organizacije velikih svjetskih i europskih natjecanja, nacionalni savezi ti koji planiraju i pokreću sve akcije oko realizacije istih. Konkretno, nama je, sukladno izgradnji nove sportske dvorane, Hrvatski rukometni savez već dostavio programe organizacije EP-a 2010., u što je uvršten Zadar. Kako se kod izgradnje novog stadiona na Višnjiku nalazimo tek kod idejnoga projekta, onda ponudu HNS-a nismo mogli još ni očekivati. Hoće li nam pomoći u financijskom smislu, to zasad ne mogu kazati — kazao je prof. Radovan Dunatov, poglavar za kulturu, prosvjetu i sport. pišu Dražen ŽURA i Ivica NEVEŠĆANIN Izvor: www.SlobodnaDalmacija.hr

]]>