Vlada je još 1999. zabranila prodaju otoka Jakljana

POMORSKO DOBRO – Dječje odmaralište na Jakljanu ne može se prodavati jer nalazi se na pomorskom dobru koje pripada Republici Hrvatskoj, što je utvrđeno i Vladinom uredbom – ističe Tonči Tadić – Dubrovačko-neretvanski župan zatražit će zaštitu nacionalnih interesa

Odgovorno tvrdim da se dječje odmaralište na Jakljanu za koje se ovih dana javno traži kupac i skupljaju ponude, ne može prodati jer je smješteno na pomorskom dobru koje pripada Republici Hrvatskoj! Srpski vlasnici koji su oglasili tu prodaju zapravo trguju vlasništvom naše države i u tom pogledu odmah mora reagirati Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka koja ćemo o svojim saznanjima hitno izvijestiti – kazao nam je jučer Tonči Tadić, saborski zastupnik HSP-a. Njegove tvrdnje po kojima se Jakljanom ne može trgovati na način kako se to upravo događa počivaju na tvrdnji dr. sc. Ivana Miloša koji je osobno izradio prijedlog Uredbe o određivanju granice pomorskog dobra na dijelu Luke Šipan, odnosno Jakljana, a koja je usvojena na sjednici Vlade RH 30. prosinca 1999. godine i službeno objavljena u “Narodnim novinama” br. 1/00.

– Kada sam utvrdio da je gospodin fra Jozo Zovko iz Međugorja osnovao Udrugu “Međunarodno kumstvo djetetu Herceg-Bosne” na otoku Jakljanu, saznao sam da je ta udruga 1995. godine zaključila ugovor o zakupu tih objekata na Jakljanu na rok od 10 godina koji istječe 1. kolovoza ove godine.

Predložio sam još tada fra Zovku da podnese zahtjev kojim bi se to područje proglasilo pomorskim dobrom s ciljem da ga se isključi iz rasprodaje. Osobno sam izradio cjelokupnu dokumentaciju za proglašavanje cijelog odmarališta pomorskim dobrom, što je rezultiralo Uredbom o granici pomorskog dobra na Šipanu i Jakljanu – stoji u pismu dr. Miloša upućenom dr. Tadiću.

Nadalje, navodi se kako je 2001. godine zatraženo od Vlade da dodijeli koncesiju za korištenje tog pomorskog dobra na rok od 33 godine, ali to nije dobilo “zeleno svjetlo” tadašnje Vlade RH. Dakle, pomorsko dobro se ne može ni kupovati ni prodavati, za njega se može dobiti koncesija koju sadašnji vlasnik nema, tvrdi dr. Miloš, tražeći od saborskog zastupnika zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa. Dožupan Dubrovačko-neretvanske županije Željko Kulišić najavio je odmah po primitku te informacije službeno reagiranje prema nadležnim ministarstvima i zaštitu vlasništva države što pomorsko dobro svakako jest.

Na potezu je pravosuđe i katastarske knjige iz kojih se točno mora utvrditi što je na Jakljanu Uredbom iz 1999. godine ušlo u pomorsko dobro. Poznato je, inače, da je pomorsko dobro područje uz more do kojega stigne najviši val, a najčešće je u rasponu od 6 do 12 metara, ali može biti i puno više ako država svojim uredbama odredi drukčije radi zaštite svojih interesa. Prema tvrdnji autora Uredbe o određivanju granice pomorskog dobra na dijelu Luka Šipan dr. Miloša, odmaralište u vlasništvu Republike Srbije nalazi se u cijelosti na površini pomorskog dobra, što onda znači da ga je nemoguće prodati. piše Ružica MIKAČIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr