Vlada neće odustati ni od kapitalnih investicija, poput plinovoda u Dalmaciji

HRVATSKA – Svi su izgledi da će se o proračunu razgovarati već sljedeći tjedan na sjednici Vlade, a postignut je sporazum sa svim koalicijskim partnerima da ga podrže. Ministar financija Ivan Šuker posljednjih je dana intenzivno kontaktirao s koalicijskim partnerima, koji nisu imali većih pritužbi na proračun, a premijer Ivo Sanader kaže da je sve ostalo »u okviru onoga što smo planirali«.

Vlada će se i u sljedećoj godini zalagati za daljnje smanjenje proračunskog deficita koji bi trebao biti manji još za 0,7 posto, a taj bi trend trebalo zadržati i sljedećih godina. Vlada namjerava raditi na smanjenju proračunskog deficita i u izbornoj godini. Intenzivno se razmišlja i o smanjenju poreza i jednostavnijem sustavu koji bi omogućio veću preglednost.

U Vladi kažu kako naš porezni sustav i sada omogućava brojne povlastice, ali da poduzetnici nisu o tome dovoljno informirani. U ovom trenutku teško je reći može li doći i do smanjenja PDV-a, ali postoje i takvi prijedlozi. »Naš je cilj da Vlada bude stabilna i sljedeće dvije godine i da Hrvatska u cjelini bude stabilna. Zato i ne razmišljamo o prijevremenim izborima iako nam ankete pokazuju da bismo sada dobili i više glasova nego prije dvije godine. Izbora neće biti«, rekao je novinarima u Tallinnu, gdje boravi u službenom posjetu Estoniji, premijer Sanader.

Premijer kaže kako HDZ i njegova vlada imaju preveliku odgovornost za zemlju da bi dopustili šestomjesečnu stanku koja bi neminovno nastupila u slučaju novih izbora. Vlada neće odustati ni od kapitalnih investicija, poput plinovoda u Dalmaciji, a za njih će biti izdvojeno 15 milijardi kuna. Neka ministarstva, poput vanjskih poslova, mogu očekivati i više novca jer treba ojačati neke diplomatske misije, poput one u Bruxellesu, gdje Hrvatska sada ima tridesetak ljudi, a većina europskih država znatno više. Litva, primjerice, ima čak 70 diplomata.

Sanader kaže kako je kontaktirao – i to vrlo uspješno i konstruktivno – s predsjednikom Stjepanom Mesićem te kako su razgovarali o mogućnosti da se prodaju neki veliki vojni objekti koji se sada ne koriste, a da novac ne bi išao u budžet, nego izravno za potrebe vojske. Tu je ideju podržao i Predsjednik, pa se već sljedeće godine može očekivati znatno više novca i za vojsku. Sanader se osvrnuo i na izjave HNS-ovca Radimira Čačića, koji se predstavlja kao premijer u sjeni, da je Vlada nesposobna i neuspješna. »Čekam još nekoliko premijera u sjeni pa ću onda i na to odgovoriti«, rekao je Sanader uz komentar da se Čačić pokušava profilirati na »umjetnom projektu« te kako su njegove tvrdnje nerealne. Premijer je kazao da i sindikalna košarica pokazuje rast standarda u Hrvatskoj te kako sve to demantira Čačića.

»Država je učinila mnogo i na smanjenju vanjskog duga, ali banke taj trend ne slijede«, kazao je Sanader. Premijer tvrdi da je i Europa prepoznala te pozitivne trendove u Hrvatskoj, da pregovori s Europskom unijom idu dobro te da Hrvatska ima odlične pregovarače. Na upit novinara o tome tko će biti novi guverner Hrvatske narodne banke, premijer je odgovorio kako je o tome prerano govoriti, ali da ima nekoliko dobrih kandidata.

IZVOR: VJESNIK AUTOR: Jurica Körbler www.vjesnik.hr

]]>