Vlaga u prostoru, gljivice, kondenzat, miris po vlazi i kako ih ukloniti

Gotovo da ne prođe niti jedan dan, a da se u bilo kojem obliku ne konfrontiramo s temom klime i okoline. Posebno je klima u stanu i na radnom mjestu apsolutno aktualna tema.

Stalno čujemo riječi: gljivice i plijesni, grinje u kućnoj prašini, alergije, bolesti dišnih puteva i drugo. Zdravlje čovjeka je pod jakim utjecajem okoline u kojoj živi. Temeljnu ulogu pri tome ima zrak, koji može postati nositelj faktora, koji štetno djeluju na ljudsko zdravlje. Jedan od najvećih problema je pri tome vlaga u zraku.


Postavljamo si opravdano pitanje:
Što je vlaga uopće?

Vlaga je voda koja se nalazi u materijalima kao tekućina, na pr. vlaga u zidovima ili u drvu. Međutim postoji i vlaga u zraku. U građevinskoj fizici se nevidljiva voda u zraku, koja je u obliku plina, označava kao vodena para. Obzirom da tu vodenu paru ne možemo vidjeti, niti čuti, a nema ni mirisa, otkrijemo ju tek nakon što zgrada ili njeni stanovnici primijete njeno štetno djelovanje (npr. stvaranje gljivica, plijesni).

Upravo sada, u vrijeme ˝moderne toplinske izolacije˝ vlaga u prostoru se ružno poigrava s njenim stanovnicima.


Nastanak oštećenja uslijed vlage na zgradama i predmetima

Oštećenja uslijed vlage nastaju izmjenom temperature i vlage u zraku vanjskog i unutarnjeg zraka, kao i zbog loše ili nikakve cirkulacije zraka. Topli zrak sadrži u normalnim uvjetima veću količinu vode nego hladni zrak. Dođe li topli zrak na hladni predmet, ohladi se i više ne može držati prvobitni sadržaj vode.

Preveliki udio vode sada se kondenzira na hladnom predmetu i kapa u obliku ˝znojenja˝ niz predmete (prozore, vrata itd.) Ovaj proces nazivamo ˝prekoračenje točke otapanja˝.

Zidovi u podrumskim prostorima oblažu se vlagom, posebno u ljetno vrijeme, odnosno u zimsko vrijeme vlagom su obloženi prozori. U zimi se ionako ne može neprekidno prozračivati, jer bi troškovi grijanja rasli.

Prevelika vlaga u zraku pogoduje osim toga stvaranju gljivica, bakterija i plijesni u zidovima, te povećanje broja grinja u prašini (preko 45% relativne vlažnosti), što može uzrokovati razna oboljenja.

K ovome dolaze još oštećenja uslijed vlage uzrokovana raznim propuštanjima na zgradama i krovovima, nevrijeme i poplave, kao i propuštanja vodovodnih instalacija, pucanje cijevi, te stvaranje kapljica (kondenzata) na hladnim vodovima i predmetima.

Osim navedenog nastaju štete uzrokovane vlagom i uslijed procesnih i proizvodnih sustava, kao npr. u bazenskim prostorima gdje voda neprekidno isparava ili u industriji prehrambenih proizvoda, gdje se čisti s vrućom vodom, odnosno posvuda gdje se čisti s vodom i parom.

Posljedica ovoga su veliki troškovi popravaka, odnosno oštećenja koja se više ne mogu riješiti.

Prostorije u podrumu i u suterenu

S problemom vlage često se susrećemo upravo u podrumskim i suterenskim prostorijama u kući i to pod utjecajem klimatskih uvjeta.

S time treba računati posebno ljeti upravo u navedenim prostorima (podrum i suteren). Uslijed ovog problema često nije moguć boravak u takvim prostorijama. U takvim se prostorima ne osjećamo ugodno, a javlja se i neugodni miris po vlazi. Tu će pomoći mobilni odvlaživač zraka, kojega možemo koristiti u raznim prostorijama.

Kupaonice

To su prostori u kojima se često pojavljuje problem vlage. Prilikom tuširanja ili kupanja nastaje velika količina vodene pare. Odvlaživač zraka isuši prostor kupaonice prije nego što se vlaga uvuče u zidove. Crne mrlje u kutovima prostorije ili na zastorima za tuširanje su siguran znak nastanka gljivica. Najčešće se u kupaoni suši i rublje, koje dodatno navlaži zrak u toj prostoriji. Mali odvlaživač zraka će i u ovom slučaju pomoći osušiti zrak, a i rublje.

plijesan i gljivice
Plijesan i gljivice na zidovima


Stambeni prostori općenito

U jednom domaćinstvu s 4 osobe može se u jednom danu ˝proizvesti˝ i do 10 litara vode. Pošto vodenu paru ne vidimo, ne čujemo i bez mirisa je, otkrijemo ju tek onda kad utvrdimo njeno negativno djelovanje na stanovnike u tim prostorijama i kad nastanu štete na objektu.

Što je posljedica moderne toplinske izolacije? Sve biva nepropusnije i nepropusnije. Vlaga se više ne može odvoditi, pa se stoga mora sve više zračiti. Što se međutim događa ako ne možemo neprekidno zračiti, na pr. zbog naše odsutnosti ili zbog buke na ulici? I u ovom slučaju Vam može pomoći odvlaživač zraka.

Vinski podrum

Jedan lijepi vinski podrum s lukovima prikladan je za skladištenje vina. Regulirana vlaga je ovdje važna u cilju zaštite čepova. Etikete na bocama i kartonske kutije mogu oštetiti gljivice kao posljedica vlage.

Čuvanje vrednota

Za čuvanje raznih zbirki, arhiva, oružja i ostaloga, gdje je važno održavati određeni postotak vlage. Tu će vam vlagu regulirati odvlaživač zraka.

Zimski vrtovi

Vlaga uslijed kondenzata na prozorima veliki je problem i najljepšeg zimskog vrta. Do toga ne mora doći ako koristite pomoć odvlaživača zraka.


Vlaga u novogradnjama

Vlaga u novogradnjama je u današnje vrijeme vrlo česti problem. Što je razlog tome? Prije se u novogradnjama živilo istinski u suhom. To je danas gotovo nezamislivo. Neprekidno rastuće cijene i pritisci s rokovima okončanja gradnje jasno se odražavaju na supstanciju građevine.

Točno je da strojno sušenje građevine ima sve veće značenje, no usprkos toga se o puno toga vodi nedovoljno računa. To ima za posljedicu naknadna oštećenja na supstanciji građevine, pri čemu najviše trpe stanovnici.

Što treba učiniti ako znamo da je relativna vlažnost u novogradnji i nakon useljenja još uvijek previsoka? Ako se radi o pojedinačni prostorijama može se bez daljnjega koristiti jedan odvlaživač zraka, a ako je vlaga u svim prostorijama odvlaživač treba premiještati iz prostorije u prostoriju.


Vlaga u kućama za odmor

Često se kuće za odmor nalaze na mjestima, gdje su klimatski uvjeti podložni velikim promjenama i to npr. zbog blizine mora ili jezera, ili su uz šumu ili je pak na tom području česta jaka kiša i sl.

Upravo takve lokacije su uzrok problema s vlagom, što nakon dužeg vremena ima za posljedicu oštećenja na objektu i inventaru. Neovisno o položaju je i samo povremeno korištenje takvih objekata, jer ako objekt nije neprekidno naseljen, ne može se niti redovito prozračivati.

Posljedice su često neugodan miris po vlazi i plijesni, navlažena i kruta posteljina, ukratko neugodna klima.