Vodovod nenamjenski trošio novac za izgradnju kanalizacije

PULA – Na zahtjev Odjela gospodarskog kriminaliteta Sektora kriminalističke policije Gradsko poglavarstvo jučer je osnovalo radni tim na čelu s članom Poglavarstva Peđom Grbinom i članovima Anđelom Lanza i Borisom Miletićem.

Oni će, naime, najkasnije za mjesec dana morati utvrditi činjenično stanje vezano uz (ne)namjensko trošenje sredstava od strane Vodovoda prikupljenih kao doprinos za izgradnju kolektorskog sustava grada Pule. Kako je pojasnio predsjednik Poglavarstva gradonačelnik Valter Drandić, 22. kolovoza ove godine Grad je primio zahtjev od krim-policije za izjašnjavanjem osjeća li se, kao vlasnik trgovačkih društava Vodovoda i Herculanee, oštećen mogućim nenamjenskim trošenjem prikupljenih sredstava na temelju posebnog doprinosa koji se prikupljao za izgradnju kanalizacije. Naime, prema nalazu krim-policije radi se o neskladu između naplaćenih i doznačenih sredstava. Utvrđeno je da je Vodovod od 1. siječnja 1998. do 30. rujna 2004. za naknadu za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda te za poseban doprinos za izgradnju kolektorskog sustava ukupno fakturirao potrošačima 54,6 milijuna kuna, naplatio 49,67 milijuna, a Herculanei doznačio 43,8 milijuna kuna, odnosno da postoji dugovanje od 5,8 milijuna kuna. Do 30. lipnja ove godine dugovanje je smanjeno na 4,86 milijuna kuna.

O čemu se točno radi morat će istražiti radni tim i dostaviti Poglavarstvu, a potom i krim-policiji. Na naš upit je li Gradu dostavljen nalaz krim-policije, gradonačelnik Drandić kaže da nije, a zasad ga nisu niti tražili. Bude li ga radna grupa smatrala potrebnim, to će učiniti. Zamolili smo za komentar i direktora Vodovoda Marina Fola: »Radi se o dugu od 5,5 milijuna kuna nastalom u najvećoj mjeri 1998. i 1999. godine, dakle u vremenu kada nisam bio direktor, ali koje se vuče do danas. Po osnovi tih dviju naknada, do danas smo Herculanei doznačili 49,858 milijuna kuna i trenutni je dug 4,3 milijuna kuna. Moram naglasiti da su sredstva prikupljana po osnovi posebnog doprinosa za financiranje za izgradnju kanalizacijske mreže u potpunosti isplaćena, a da se ovaj dug odnosi na naknadu za odvodnju. Mi smo s tim problemom bili suočeni i u kontekstu poslovanja imali smo načina kako da ga riješimo. Mislili smo da se dug Grada Vodnjana prema Vodovodu u visini od 2,5 milijuna kuna doznači Herculanei te da Herculanea preuzme i kanalizaciju koju smo mi izgradili nakon incidenta s Butonigom na potezu od rezervoara Monte Serpo do Pragrandea što je procijenjeno na 1,8 milijuna. I to se rješava.« S. ZRINIĆ TERLEVIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr