Vodovodne instalacije

 Svaka je vodovodna instalacija sastavljena od sistema za dovod vode (dotok) i sistema za odvod vode (odtok) Svi dijelovi opskrbe vodom kao što su glavni ventil, vodovodni brojač (kod obiteljskih kuća za jednu obitelj) i sistem račvanja neka budu namješteni na dostupnu mjestu – npr. u sobi s kućnim priključcima u podrumu. Eventualne poslove za uzdržavanje ili popravke tako je lakše obaviti.

Instalacije za opskrbu vodom

Danas možete birati između velikog broja različitih metalnih i plastičnih cijevi. Najčešće se upotrebljavaju cijevi od bakra, legiranog čelika i polietilena.

Iako su pocinčane čelične cijevi još uvijek dozvoljene, kod instalacija za pitku vodu ne odgovaraju tehničkim standardima. Cijene su prihvatljivije, ali su cijevi podložnije oksidaciji (hrđi) i začepljenjima mineralnim talogom, kao što je vapnenac. Ako netko traži grub i jeftin instalacijski sistem npr. za priključke na vrtu, pocinčane čelične cijevi dobar su izbor, jer materijal i pribor možemo naći u svakoj trgovini za dom. Također, njihova obrada (sastavljanje) relativno je jednostavna. Osim toga, masivne cijevi i spojnici mogu izdržati i zahvate grubim alatom.

Kod cijevi koje se spajaju vidanjem (pocinčani čelik) dimenzija je navedena kraticom DN za nominalni promjer i brojem u milimetrima koji odgovara unutrašnjem promjeru cijevi. Npr. DN 20 = čelična cijev unutrašnjeg promjera 20 milimetara.

Za navođenje veličine navoja upotrebljavaju se tradicionalne mjere u colima, npr. 1/2", 3/4" itd. Materijal je u običnim mjerama s urezanim navojima i također u obliku palica bez navoja dužine do osam metara. Za brtvljenje pocinčanih čeličnih cijevi navoj najprije ovijte konopljom – ne zaboravite na brtvilnu pastu –dijele zavijte. Prednost metode je u tome da navojni spoj možete malo opustiti a da pritom ne počne popuštati.

Cijevi od legiranog čelika ne korodiraju, stoga su i bitno skuplje od pocinčanih čeličnih cijevi. Zato se često upotrebljavaju kao dvižni vod na otcjepima pa se kombiniraju s plastičnim cijevima. Dobivaju se u jednakim dimenzijama i dužinama kao pocinčane čelične cijevi. Prednosti su stabilnost njihova oblika i brza obrada jer ih obično ne treba vidati nego samo stisnuti.

Nakon što ste cijevi skratili (rezač za cijevi) i ostrugali rub, posebne dijelove spojite odgovarajućim spojnikom i u postupku stiskanja povežite ih u vod. Za to ćete trebati električnu stiskalicu koju možete posuditi u trgovini.

Bakrene cijevi ne vidajte, nego ih zalemite ili sastavite pomoću privojnih obruča, tj. stiskalnih spojeva. Za razliku od cijevi s navojima veličina je navedena vanjskim promjerom i debljinom stijene cijevi u milimetrima (npr. 22×1).

Bakrene su cijevi jeftinije od cijevi od legiranog čelika, a ako je voda dobre kvalitete, gotovo jednako otporne na koroziju. Kao poluplemenit metal bakar je otporan na starenje, neosjetljiv na temperaturne razlike i utjecaje UV zraka te se od njega napravljene cijevi ne začepljuju. Za razliku od cijevi od ostalih materijala bakrene cijevi možemo obrađivati u svakom vremenu i na svakoj temperaturi, jer čak niti na temperaturi daleko ispod nule ne postaju krhke.

Detektorom za metal bakrenu cijev možemo bilo kada zamazati pod stijenom što je, npr. kod obnoviteljskih poslova, velika prednost (tako nema opasnosti da cijev probušimo).

Obrada bakrenih cijevi

Sanitarne bakrene cijevi mogu se dobiti različite tvrdoće. Tvrdo je valjan materijal primjeren za duge ravne dijelove, dok je za veća ugibanja primjereniji polutvrdi materijal s koluta koji možete jednostavno obraditi i savijati bez rezanja. Uski se lukovi najlakše naprave iz industrijski oblikovanih fazonskih dijelova, koji su u različitim promjerima i kutovima. Tko se ne boji lemljenja, bez problema će instalirati i vodovodnu instalaciju iz sanitarnog bakra. Osim lemilice trebate još talilo i kositreni lem koji dobivamo u palici ili s koluta.

Za spojeve meka lema trebate imenovani kapilarni lotni spojnik, koji se tako imenuje zato što kositreni lem tekućinu povuče u otvor između cijevi i fazonskog dijela i tako je, ustvari, tvrd i nepropusni spoj. S obzirom na to da djeluje samo na jako kratku udaljenost, krajeve cijevi, nakon što ste ih skratili, treba opet oblikovati kalibrirnim trnom u pravilan okrugli oblik, inače razmak između cijevi i obujmice za postojeći spoj može biti prevelik. Za razliku od plastičnih cijevi sanitarni bakar ima, između ostalih, i tu prednost da možete kombinirati sve elemente bez obzira na njihovog proizvođača.

Relativno su novi tlačni spojnici koji omogućavaju spoj bakrenih cijevi koji je trajno nepropustan u samo nekoliko sekunda i to bez lemanja. Osim dijelova iz vlastitog sistema, treba vam još samo akumulatorska stiskalica.

Izvor:

www.masmedia.hr

]]>