Volumen za dobru akustiku

Ovaj odnos je vrlo važan jer u crkvama s relativno velikim vremenom odjeka (\”živim prostorima\”) vjernici predstavljaju najveći iznos apsorpcije zvuka, a vrijeme odjeka, kao što znamo ovisi o volumenu i ukupnoj apsorpciji.

UOBIČAJENI OBLICI

Uz volumen i vrijeme odjeka, odabir pravog oblika crkve kao bogoslužnog prostora veoma je važan preduvjet dobre akustike. Odabirom pak neprikladnog oblika (kružni, elipsa, kocka, i sl.) mogu nastati u završnim fazama jako veliki akustički nedostaci, koje je kasnije jako skupo, a vrlo često i nemoguće potpuno otkloniti.

ZAVRŠNA OBRADA – NAMJEŠTAJ

Gledano akustički, na isti način kao i forme tako i materijali završne obrade i klupe, te svi elementi interijera moraju biti u službi funkcije bogoslušnog prostora. Danas imamo na raspolaganju više nego ikada raznih vrsta materijala koji mogu biti upotrebljeni pri izradi interijera.
Jednom odabrani i ugrađeni postaju čimbenici akustičnosti crkve. Svi materijali u prostoru uključujući i namještaj, slike, skulpture itd. su akustični materijali sa svojim karakterističnim svojstvima, bez obzira bili oni reflektori, difuzori ili upojnici. Neki se ponašaju kao reflektori na jednim frekvencijama, a kao upojnici zvuka na drugima.
Tretman pojedinih zidova akustičnim upojnicima u crkvama se ne koristi samo za ispravno uravnoteženje vremena odjeka, već i za ublažavanje jeke, flater jeke i sl. Problem refleksionih površina može biti vrlo ozbiljan kada je izvor zvuka zvučnik, od kojeg refleksija dolazi na mikrofon i time prouzrokuje mikrofoniju.

ZAKLJUČAK

Dobrom suradnjom akustičara i arhitekta od samog početka projektiranja pa do kraja izvedbe crkve kao bogoslužnog prostora, vrlo je teško razlučiti što je izvedeno zbog dobre akustike, a što zbog izgleda interijera. Dakle moguće je ostvariti i vizualni i funkcionalni zahtjev.
Autor:
Ante Jergović, dipl. ing. ovlašteni projektant vlasnik firme Elektro – Akustika d. o. o. Zagreb specijalizirane za projektiranje razglasnih sustava i prostorne akustike u sakralnim prostorima
Izvor: Gafos d.o.o. www.gafos.hr