Vrijednost sklopljenih ugovora leasinga blizu milijardu eura

HRVATSKA – Vrijednost sklopljenih ugovora prema podacima mjesečnika Banka u prvih jedanaest mjeseci ove godine iznosila je 962 milijuna eura

Sa sadašnjih 15,6 milijardi kuna imovine leasing kuća, što čini oko 6 % ukupne imovine financijske industrije, leasing je druga industrija na financijskom tržištu čija je vrijednost sklopljenih ugovora prema podacima mjesečnika Banka u prvih jedanaest mjeseci ove godine iznosila 962 milijuna eura. Kako je i tijekom 2005. leasing uglavnom služio bankama za povećanje kreditne aktivnosti, po prosinačkoj odluci Savjeta HNB-a i inozaduženja leasing kuća koja su u statusu povezanih osoba banaka, ulaze u osnovicu za obračun granične obvezne pričuve koja se na prirast duga u odnosu na prosječno stanje u studenome računa po stopi od 55 posto. U RBA naglašavaju kako nisu koristili leasing-društvo za zaobilaženje mjera HNB-a, dok dvije najveće kuće Hypo Leasing Kroatien (s udjelom na tržištu oko 40 %) i HVB Leasing (oko 13 %) na upit www.banka.hr o inozaduženju nisu odgovorile.

U Erste&Steiermärkische S-Leasingu za www.banka.hr kažu da se financiraju «djelomično iz inozemstva preko matične banke i djelomično na hrvatskom tržištu» dok iz Locat leasinga odgovaraju da su se u devet mjeseci 2005. u inozemstvu zadužili 108 milijuna eura. Agencija za nadzor financijskih usluga koja počinje s radom 1.1.2006. kao i novi Zakon o leasingu planiran za prvo tromjesječje sljedeće godine doprinijet će očuvanju stabilnosti tog brzorastućeg djela financijskog sektora, smatraju u S-leasingu i HVB leasingu. (Bankamagazin)

]]>