Vrste drvenih ploča

Osnovni materijal je kod svih isti, ipak različitom obradom drveta postižu se različite osobine ali i različite cijene. Već prema uporabi se može odabrati najpogodniji proizvod, odnosno proizvod s najboljim omjerom cijena-učinkovitost.

Ploče od iverice

Takve ploče su velikoplošne ploče od prešane drvene iverice i ljepka, namjenjene za gradnju odnosno pobliže za unutarnju gradnju. Razlikuju se po rasporedu iverice kao ravno prešane ploče i ekstrudirane ploče.

Uglavnom se koriste kao obloge svih vrsta. Nedostatak ploča od iverice leži u činjenici što se njene ivice ne mogu niti čavlati, niti učvršćivati vijcima.

Ploče od iverice mogu kod velikoplošne uporabe indicirati u unutarnjem prostoru problem formaldehida, pa čak i onda kada se radi o dopuštenim E1-pločama.

Ploče od drvenih vlakana (vlaknatice)

Ove ploče dobivaju konzistenciju filcanjem vlaknastih drvenih sirovina, odnosno sirovina koje sadrže biocelulozu, te dodatnih vezivnih materijala.

Svojstva vlaknastih ploča se mogu mjenjati tlačnim prešanjem, temperaturom ili dodavanjem aditiva, te obradom površine. Već prema čvrstoći se te ploče dijele na porozne, srednje čvrste i čvrste vlaknaste ploče.

MDF-Ploče

• MDF predstavlja skraćenicu za srednje čvrste ploče. MDF ploče imaju homogenu strukturu. Za njihovu proizvodnju se koristi drvo nešto lošije kvalitete npr. otpadno drvo ili oblice od crnogoričnog drveta.

Drvena vlakna prešaju se u ploču kao debeli karton( gustoća iznosi 600-900 kg/m3). MDF-ploče se koriste kao ploče za nosače ili profile ( furniranje, zaštićene ili lakirane). Koriste se za proizvodnju namještaja npr. za stranice, u unutarnjoj izgradnji kao paneli.

• Ploče od čvrstih vlakana, skraćeno nazvane HFH-ploče , prešaju se stiješnjeno, tako da nastaje čvrsta prašina. Mogu se premazati plastičnim masama( drvene vlaknaste ploče sa zaštitnim premazom od plastične mase, skraćenica KH), bijelom bojom ili pokrivnom bojom za drvo.Jedna stranica ploče od drvenih vlakana je glatka, druga hrapava.

Čvrsta ploča od drvenih vlakana koristi se za stražnje obloge namještaja, dno ladica ili obloge zidova i stropova.

• Porozne, izolacijske ploče od drvenih vlakana ( ili amo vlaknaste izolacijske ploče) HFD. Vlakna su sa ili bez ljepila ili blago prešana. Tako nastaje mekana , porozna ploča, koja ima veoma malu čvrstoću. Koriste se kao zidne i stropne obloge , odnosno kao izolacija kod unutarnje izgradnje. Prednosti vlaknastih izolacijskih ploča:

– mala težina

– dobra zvučna i termička izolacija

Nedostaci:

– visoka osjetljivost na vlagu

– mala mogućnost opterećenja

• Šperane ploče se sastoje od više drvenih ploča, koje se lijepe u desnom kutu.

• Stolarske ploče se izrađuju po istom principu, ali iz debljih pojedinačnih slojeva ( do 10 mm po sloju)- vidi šperane ploče.

Ploče za izolaciju od buke

Kao ploče od izolacije za buku mogu se koristiti najrazličitiji tipovi građevinskih ploča. Za akustičnu izolaciju je osim materijala iz kojeg se ploča sastoji, odlučujući zračni prostor između zida koji se izolira i izolacijske ploče.

Najbolja se akustična izolacija postiže tako što se između ploče i zida postavlja i dodatni izolacijski materijal, primjerice celuloza ili mineralna vuna ( vidi poglavlje zvučna izolacija).

Kod vanjskih zidova treba misliti na činjenicu da se temperatura zidova pri tome može mijenjati( zidovi su s vana hladni; vidi unutarnju izolaciju).

]]>