Vrtoglavo skupi kvadrati prijete urušavanjem

ROVINJ – Poznato je da se kvadratni metar stana u rovinjskoj starogradskoj jezgri popeo na vrtoglave tri, a gdjegod i četiri tisuće eura. Taj je iznos iznimno visok pogotovo kada se zna da većina objekata zahtijeva velika ulaganja jer se radi o zgradama starim i po nekoliko stotina godina.

U većini slučajeva uređenje stoji koliko i kupljena nekretnina. Kada se tim, za domaće pojmove i plaće, vrtoglavim cijenama pribroji i nesigurnost življenja u starom gradu, ne možemo ne zapitati se što to u Rovinju toliko privlači strane kupce. Kada spominjemo nesigurnost života u starogradskoj jezgri, dovoljno je pogledati dotrajale dimnjake od kojih neki »stoje« na cigli. Tu su i dva najnovija primjera u Montalbanovoj i Zdencu, na čijim su zgradama pričvršćene obavijesti komunalnog redarstva da je »objekt opasan za prolazak pješaka i vozila te da građani moraju biti maksimalno oprezni prilikom korištenja javne površine«. Što takve obavijesti konkretno znače i koliku bi one snagu i važnost imale kada bi kojim slučajem dio oluka ili krova pao prolazniku na glavu, pitali smo nadležnog pročelnika Marka Paliagu. Prema njegovim riječima, Grad je u tim slučajevima učinio sve što je u njegovoj moći. – U Ulici Zdenac jedna je zgrada napuknula jer su stanari bez dozvola i projekata skidali i dodavali noseće zidove i radili betonske ploče. Grad je kao suvlasnik zgrade napravio projektnu dokumentaciju njene sanacije i ona je još prije tri mjeseca predana djelatnicima Državne uprave na odobrenje.

Osigurali smo i dio potrebnih sredstva za sanaciju, a u međuvremenu i putem obavijesti zamolili građane i stanare na maksimalan oprez. Što se tiče Montalbana, zgrada je u cijelosti u privatnom vlasništvu i jedino što smo mogli učiniti jest upozoriti nadležne službe i vlasnika na nužnost sanacije dimnjaka. Uz to, Grad je građevinskim inspektorima prijavio oba slučaja, kaže pročelnik Paliaga. Na naše pitanje što će se dogoditi ukoliko vlasnici tih zgrada ne žele reagirati i popraviti dimnjak, odnosno sanirati otvor zbog kojeg bi se zgrada mogla urušiti, pročelnik je odgovorio da bi u tom slučaju to ipak morali učiniti po prijavi građevinskog inspektora i nalogu suda. Izrazivši nadu da takve mjere neće biti potrebne, Paliaga je naglasio da se već godinama, a s obzirom na činjenicu da je cijeli stari grad jedinstveni spomenik kulture, iz proračuna izdvajaju znatna sredstva za obnovu objekata koji su u suvlasništvu Grada. Posredstvom gradskog poduzeća Rubini, koje upravlja stambenim fondom, godišnje se obnovi 20-ak zgrada, mahom krovova i pročelja, napomenuo je Paliaga. N. O. RADIĆ Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

]]>